Home > Brugse schepen leert leerlingen vogels tellen tijdens de vogeltelweek. Vorig jaar won de huismus

Brugse schepen leert leerlingen vogels tellen tijdens de vogeltelweek. Vorig jaar won de huismus

Geschreven op 18 januari 2023 om 08:08 door Mario De Wilde

Educatieve medewerkers van het Natuurcentrum in Brugge trekken volgende week naar scholen om daar leerlingen de kunst van het vogeltellen aan te leren. “Via een introductieles met verrekijkers en zoekkaarten leren Brugse leerlingen om alle vogels in hun omgeving en op de speelplaats te spotten”, vertelt een enthousiaste Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem tijdens een introductieles in Basisschool Immaculata. Deze introductielessen werden vorig jaar, 2022, voor het eerst gegeven, na de jaarlijkse oproep van Natuurpunt om tijdens het Grote Vogeltelweekend een kwartier lang vogels te tellen in de tuin. Met al deze gegevens kan Natuurpunt de vogels beter helpen beschermen.
Vogeltelweek: introductielessen vogeltellen
Op 28 en 29 januari 2023 organiseert Natuurpunt het Grote Vogeltelweekend, waarbij ze vragen de vogels in je tuin te turven. Dit is waardevolle data voor een groot vogelonderzoek in Vlaanderen. Ook in Brugge kan men hieraan mee doen. Om de scholen enthousiast te maken en de leerlingen te leren vogels spotten, biedt het Natuurcentrum introductielessen van een uur aan. Educatieve medewerkers van het Natuurcentrum Beisbroek komen ter voorbereiding van de vogeltelweek voor scholen, die van 23 tot 27 januari doorgaat, langs op school. Tussen 9 en 25 januari vinden deze introductielessen plaats.
Verrekijkers, zoekkaarten, een vogelgids en telformulieren
Leerlingen van het vierde, vijfde en zesde leerjaar uit het SASK, De Lenaard, Sint-Lodewijkscollege De Zessprong, MPI De Kaproenen, Het Noordveld, Immaculata, Mozaïek en Sint-Lodewijkscollege Spoorwegstraat zullen leren hoe ze vogels kunnen spotten op de speelplaats en in de tuin. Tijdens de initiatieles leren de kinderen de meest voorkomende vogels te herkennen. Er wordt gezorgd voor een pakket in bruikleen met verrekijkers, zoekkaarten, een vogelgids en telformulieren. De leerlingen kunnen de vogels die ze tijdens de introductieles op de speelplaats spotten tellen en de aantallen via hun telformulier aan Natuurpunt bezorgen. Na de introductieles gaan de leerlingen zelfstandig aan de slag. Tijdens de vogeltelweek tellen ze meerdere malen het aantal vogels op de speelplaats en geven hun resultaten door aan Natuurpunt.
Enthousiaste respons
Er zijn 15 klassen ingeschreven uit 9 verschillende scholen om een introductieles te krijgen. Zo dragen ook de Brugse scholen bij tot het grootste burgeronderzoek voor vogels. Tijdens de vorige editie van de vogeltelweek in 2022 deden 13 Brugse klassen mee. Ze voerden 516 vogeltellingen in en meldden in totaal 11.700 vogels. Vorige editie werd de huismus het vaakst gezien. Op de tweede plaats kwam de koolmees, op de voet gevolgd door de vink. Ook thuis kan iedereen die een kwartiertje tijd heeft postvatten achter het raam en de vogels in de tuin tellen.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.