Home > Brugse logies hekelen stadsbestuur om zonder overleg de citytaks te verhogen

Brugse logies hekelen stadsbestuur om zonder overleg de citytaks te verhogen

Geschreven op 11 oktober 2022 om 16:42 door Mario De Wilde

De KSLV vzw (Kleinschalige Stedelijke Logies Vlaanderen), zeg maar de onafhankelijke belangenbehartiging organisatie voor kleinschalig logies in de Vlaamse steden en de Gilde der Brugse Gastenverblijven zijn in hun wiek geschoten omdat het stadsbestuur van Brugge de citytaks wil verhogen zonder met de toeristische sector te overleggen. Voorzitter van KSLV, Sander Chargois, schreef daarom een open brief: “Een week geleden kwamen de eerste geruchten binnen dat er tijdens een conclaaf vergadering binnen de gemeenteraad van Brugge in juni besloten was om de Toeristentaks per 1/1/2023 van € 3,00 naar € 4,00 te verhogen. Desondanks het gemeenschappelijk schrijven van alle belanghebbenden in de toeristische sector vernemen wij dat schepen Van Volcem nog steeds voet bij stuk houdt? Woorden als ondemocratisch, onvolwassen en vooral respectloos zijn hier op zijn minst van toepassing tegenover de mensen die zich elke dag 200 % inzetten om de praktische invulling van een gastvrije stad te garanderen.”

Genoeg is genoeg!

“De KSLV vzw (Kleinschalige Stedelijke Logies Vlaanderen) is de onafhankelijke belangenbehartiging organisatie voor kleinschalig logies in de Vlaamse steden en werkt nauw samen met de Gilde der Brugse Gastenverblijven. Reden om ons de bezorgdheid van onze Brugse leden aan te trekken. De kleinschalige logies hebben de afgelopen jaren genoeg meegemaakt. Zij hebben sinds de pandemie het water aan de lippen zien staan en zijn zelf veerkrachtig geweest om zich erdoorheen te slaan. Soms door een tegemoetkoming van Vlaanderen, maar niet van de stad. Zij waren sterk en gingen door. Het toerisme leeft op en de uitbaters ontvangen bezoekers met open armen. Echter de uitbaters eisen wel respect van het stadsbestuur! Citytaks heffen is prima als (in)direct dit ook de toeristische sector ten goede komt. Niet om gaten in de stadskas te vullen. De toerist zou eens moeten weten waar zijn citytaks naartoe gaat.”

“U wilt dat logiesuitbaters professioneel hun logies uitbaten? Behandel hen daar dan ook naar en werk zelf ook professioneel. Vergaderen in conclaaf in juni, dan wachten tot het jaar bijna ten einde is om dan via-via een door te voeren taksverhoging door te laten sijpelen zonder duidelijke communicatie lijkt ons verre van professioneel. Zeker op een dergelijke korte termijn. Denkt u eens aan afspraken die uitbaters reeds met klanten hebben gemaakt voor boekingen in 2023 en zelfs 2024 of vaste contracten hebben afgesloten met touroperators. Erg onprofessioneel om hen extra te laten betalen door uw nalatigheid. Of nog erger, het uit eigen zak te betalen. Mogen wij u er ook even aan helpen herinneren dat er een procedure te volgen is, ook voor de stad Brugge, als het gaat om aanpassing van taksen?

https://lokaalbestuur.vlaanderen.be/financiering/fiscaliteit/aandachtspunten/wijze-van-bekendmaking-van-belasting-en-retributiereglementen.

“Losstaande van het feit dat dit allemaal haastwerk is, zoals toentertijd raadslid Van Volcem tijdens een gemeenteraad over een gelijkaardige Vaudeville ivm de Toeristentaks, willen wij u er ook nog eens op wijzen dat een transparante communicatie naar onze sector en het respecteren van een aanvaardbare termijn vooraleer de belasting ingevoerd wordt, het minste is. In uw belastingreglement heeft u de Toeristentaks vastgelegd tot en met 2025. Houd u daar aan! In tegenstelling tot “communicatie” in het verleden, waar niet nodig werd gevonden om te antwoorden, vragen wij aan de stad Brugge een duidelijk standpunt in dit dossier in te nemen. Wij stellen dan ook voor een duidelijk meerjarig belastingreglement op te maken met hierin schappelijke en werkbare termijnen waarop citytaksverhogingen worden doorgevoerd. Wij zien graag uw reactie tegemoet.”

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.