Home > Brugse kinderboerderij De Zeven Torentjes krijgt Levend Erfgoedhoflabel op zondag Erfgoeddag

Brugse kinderboerderij De Zeven Torentjes krijgt Levend Erfgoedhoflabel op zondag Erfgoeddag

Geschreven op 19 april 2023 om 12:00 door Mario De Wilde

Kinderboerderij De Zeven Torentjes uit Brugge heeft een heel aantal boerderijdieren, waarvan meerdere tot een Belgisch streekeigen ras behoren. “Bezoekers kunnen op de Kinderboerderij met deze oude Belgische rassen kennismaken. We houden op die manier ook het dierenbestand van deze bedreigde rassen in stand. Op zondag 23 april is het Erfgoeddag en mogen we met Kinderboerderij De Zeven Torentjes het Levend Erfgoedhoflabel ontvangen, een erkenning van dit in stand houden van unieke, oorspronkelijke rassen”, vertelt Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem trots. “Een unieke erkenning!”
Beestige Erfgoeddag op Kinderboerderij De Zeven Torentjes
Komende zondag 23 april is het Erfgoeddag, met als thema het toepasselijke ‘beestig’. Erfgoeddag is een jaarlijkse traditie, waarbij even stilgestaan wordt bij de rijkdom van het roerend en immaterieel erfgoed. Op Erfgoeddag kan iedereen kennismaken met het Brugse erfgoed in al zijn vormen. Aangezien het thema dit jaar ‘Beestig’ is, is er geen betere plaats om dit te vieren dan op Kinderboerderij De Zeven Torentjes! Vanaf 13u30 valt heel wat te beleven, onder andere demonstraties schapen hoeden, op een authentieke manier schapen leren scheren, hoeven van paard en ezel bekappen of wol spinnen. Een workshop lederbewerking, of luisteren naar levendige dierenverhalen, het kan allemaal op Erfgoeddag. De jongsten kunnen zich uitleven met verschillende volksspellen, of een leuke dierensnoet krijgen op de grimestand.

10e Levend Erfgoedhof in Vlaanderen
Op 23 april ontvangt Kinderboerderij De Zeven Torentjes ook het tiende Levend Erfgoedhoflabel in Vlaanderen. De inhuldiging van het label vindt om 15u00. De Kinderboerderij is lid van de vzw Steunpunt Levend Erfgoed, die opkomt voor het bewaren van oude en streekeigen rassen. Het is de vzw Steunpunt Levend Erfgoed die het label aan de houders van authentieke erfgoeddieren uitreikt. In heel Vlaanderen zijn er slechts negen boerderijen met dit label, in West-Vlaanderen zelfs maar twee. Voor de authentieke Brugse Kinderboerderij is dit dus een unieke erkenning.
Kinderboerderij De Zeven Torentjes houdt het levend erfgoed mee in stand
Op de Kinderboerderij zijn heel wat oude streekeigen rassen aanwezig. Momenteel huist de Kinderboerderij 115 dieren: 12 Houtlandse en Vlaamse schapen, 21 konijnen (Vlaamse Reus, Blauw Van Ham, Belgisch Haaskonijn), 2 varkens (kruising Belgisch ras-Piétrain), 2 West-Vlaams Rode koeien, 13 Vlaamse geiten, 39 kippen (Bassette, Doornikse, Kriel, Goodraken), 2 ganzen, 19 eenden, 3 kalkoenen, een paard en een ezel. Bezoekers kunnen op de Kinderboerderij met deze streekeigen rassen in een authentiek beschermd kader kennismaken. In iedere stal en weide hangt een bord met informatie over de aanwezige dieren. De bezoekers leren op die manier bij over de verschillende rassen: wat ze eten, hoe ze te verzorgen, wat uniek is voor ieder ras. Als Erfgoedhof kunnen ze deze rassen nog extra in de kijker zetten en ze zo beter beschermen.

Toegankelijke Kinderboerderij
Na de Erfgoeddag, tussen 24 april en 15 mei, vinden werkzaamheden plaats op de Kinderboerderij. De bestaande wandelpaden worden vervangen door wandelpaden in dolomiet. Er worden wandelpaden in dolomiet aangelegd, zodat de Kinderboerderij makkelijk toegankelijk is voor wie de dieren wil komen bezoeken. Meer info over Erfgoeddag op de Kinderboerderij: www.brugge.be/activiteiten-in-de-kinderboerderij
Inschrijven voor workshops doe je hier: www.erfgoedcelbrugge.be/erfgoeddag2023

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.