Home > Brugse kansenorganisaties slaan handen in elkaar

Brugse kansenorganisaties slaan handen in elkaar

Geschreven op 28 mei 2020 om 15:48 door Mario De Wilde

Sinds het begin van de coronacrisis bleef het inloophuis van de welzijnsvereniging
’t Sas zeven dagen op zeven open voor dak- en thuislozen. Het inloophuis, dat tijdelijk is ondergebracht in het dienstencentrum Van Volden aan het Joris Dumeryplein 1, opent vanaf nu opnieuw de deuren voor haar reguliere bezoekers.

Fabienne De Vis, projectleider ’t Sas: “Dak- en thuislozen konden gedurende de voorbije periode terecht in het dienstencentrum Van Volden om even op adem te kunnen komen. Dit was nodig, omdat veel (semi)publieke gebouwen, zoals bibliotheken, hostels en tal van stadsgebouwen, dicht waren. In normale omstandigheden richt het Inloophuis zich ook tot mensen met verminderde welzijnskansen, die elkaar zo op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. Deze bezoekers konden we gedurende de voorbije periode niet ontvangen, omdat de locatie tijdelijk was voorbehouden voor dak- en thuislozen.”

Pablo Annys, voorzitter ‘t Sas: “De bezoekers van ’t Sas, die niet altijd in de meest ideale omstandigheden wonen, hadden meer dan andere bevolkingsgroepen last van de lockdown. Geen tuintje om even te kunnen uitblazen, een beperkte mobiliteit, geen persoonlijke wasfaciliteiten… het was voor sommigen een hele uitdaging. We merkten ook veel eenzaamheid. Mensen die we niet meer konden bereiken, bezoekers die belden dat ze met geweld binnen hun gezin te maken kregen, mensen die het moeilijk hadden om thuis de afstandslessen en preteaching te organiseren…”

Fabienne De Vis: “Digitaal contact houden, was slechts voor een beperkte groep haalbaar. Het inloophuis probeerde hierop in te spelen door mensen op te bellen, ze een kaartje te schrijven of op gepaste afstand eens langs te gaan. Met de heropening van het inloophuis kunnen we onze bezoekers eindelijk weer ontvangen, want ze ‘snakten’ om eens weg te kunnen zijn uit de miserie en opnieuw contact te hebben met anderen, of om zich zinvol te kunnen voelen.”

Pablo Annys: “Tal van Brugse organisaties en verenigingen die werken met kansengroepen, zoals de vzw Wieder, Ûze Plekke, De Kantel, Oarm in oarme, Ontmoetingscentrum BBFF, Brugge Dialoogstad en CAW Noord-West-Vlaanderen, kunnen de deuren voorlopig nog niet heropenen, omdat hun locatie te klein is om ‘social distancing’ te kunnen toepassen. Daarom stelt het inloophuis van ‘t Sas zijn locatie ook open voor hun bezoekers. We zien dit als een kans om elkaars werking beter te leren kennen, zodat we in de toekomst nog efficiënter met elkaar kunnen samenwerken.”

Fabienne De Vis: “Om de ‘Globale ontmoeting’ veilig te laten plaatsvinden, ontvingen we heel wat richtlijnen. Aangezien het inloophuis open bleef voor dak- en thuislozen konden we – mits enkele minimale aanpassingen – voor elke bezoeker een ontmoeting op gepaste afstand organiseren.”

“Er werd onder de verschillende organisaties afgesproken om afwisselend de permanentie van het inloophuis te verzekeren, en er is voldoende personeel aanwezig om alles in goede banen te leiden. Uiteraard zullen dak- en thuislozen de mogelijkheid blijven hebben om naar de ‘Ontmoeting’ te komen. Indien nodig kunnen ze voorrang krijgen op andere bezoekers,” aldus nog Pablo Annys.

Waar?

Dienstencentrum ‘Van Volden’
Joris Dumeryplein 1, 8000 Brugge (Boeveriestraat)
Elke maandag, woensdag en vrijdag van 10 tot 12 uur en van 14 – tot 17.30 u.
Elke dinsdag en donderdag van 14 – tot 17.30 u.

Permanentie:
’t Sas zorgt elke dag voor permanentie met minimaal twee personeelsleden, aangevuld met telkens één medewerker van:

maandagnamiddag: Uze Plekke
dinsdagnamiddag: Wieder
woensdagnamiddag: Kantelkantine
donderdagnamiddag: Wieder
vrijdag: BBFF (Bruges Best Friends Forever)

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.