Home > Brugse Boekhandel bestaat 85 jaar en trakteert morgennamiddag op koffie en gebak

Brugse Boekhandel bestaat 85 jaar en trakteert morgennamiddag op koffie en gebak

Geschreven op 30 juli 2019 om 15:16 door Mario De Wilde

Het is weinige speciaalzaken in Brugge gegund maar de Brugse Boekhandel aan de Dyver is er wel eentje. Gestart op 1 augustus 1934 op de huidige locatie is de boekhandel nog steeds een monument. Morgen (tussen 14u00 en 18u00) wordt dat passend gevierd met koffie en gebak. Bovendien is het nog een authentieke familiezaak met drie generaties boekhandelaar.

Familiestructuur:
Stichter: Jozef De Meester X Antonia De Groote
Zoon: Paul De Meester X Brigitta Van Vlaenderen
Kleinzoon: Koen De Meester X Katelijne Vanhove

Eerste dag verkoop van één reisplannetje.

Na drie jaar gewerkt te hebben in de Standaard Boekhandel in Brussel, startte Jozef De Meester op 1 augustus 1934 met zijn boekhandel langs de Dyver nummer 2 in Brugge. De zaak begon in een deel van de winkel van zijn vader Alberic die daar een antiekhandel uitbaatte, maar op dat ogenblik wat begon af te bouwen. Hierdoor kwam de helft van het pand beschikbaar.De boekhandel begon heel klein, met vooral geleende boeken. De eerste dag verkocht Jozef slechts één schamel reisplannetje van Brugge aan een Engelsman. De toon van de dienstverlening aan de toeristen werd toen reeds gezet. De tweede dag verkocht hij een missaal aan Antoinette De Groote, die het jaar daarop met hem in het huwelijksbootje zou stappen. Samen zouden ze meer dan 40 jaar de boekhandel uitbaten.

Familiezaak pur sang

De winkel groeide gestaag, zodat al in 1936 een eerste bediende Boudewijn Verleye in de boekhandel kwam. Iemand die zich 100% voor de zaak inzette. Intussen breidde de familie zich ook uit tot een totaal van vier kinderen: Paul, Jan, Lidwine en Frank (die vroegtijdig zou overlijden na een verkeersongeval). In volle oorlog (1942) kwam Anna Barbry helpen; door de oudere generatie beter bekend als ‘Juffrouw Anna’. Zij zou maar liefst 42 jaar in dienst blijven tot aan haar pensioengerechtigde leeftijd in 1984. Paul kwam als oudste zoon na zijn studies eind jaren 50 eveneens in de zaak werken. Zijn toekomstige echtgenote Brigitta zou enkele jaren later eveneens starten in de boekhandel. Zij huwden in 1961 en werden ook gezegend met 4 kinderen: Ingrid, Geert & Koen en Wouter.

‘Open’ boekenzaak

Van 19664 tot 1966 werd het bestaande pand volledig heropgebouwd en werd de ‘Brugse Boekhandel’ één van de eerste open boekhandels in Vlaanderen (in bijna alle boekhandels stonden tot dan toe alle boeken in afgesloten kasten). Eerst werd enkel de gelijkvloerse verdieping gebruikt. Halfweg de jaren zeventig werd de kelderverdieping omgebouwd tot winkel, met bijhorende administratieve ruimte. Door de heropbouw van het pand, was er ook plaats voor drie eengezinswoningen boven het winkelpand. Hierdoor konden Jozef en Antoinette en ook Paul en Brigitta met hun kinderen in hetzelfde ‘huis’ wonen. Later zouden Koen en Katelijne met hun kinderen (Hanne, Nele en Wouter) de derde verdieping betrekken. Vier generaties in één gebouw, is wel een uitzonderlijk gegeven.

Drukke schoolboekenseizoen

Met de ingang van de BTW in 1971 was er ook nood aan een boekhoudkundige bediende. Eerst kwam Nadine voor enkele jaren in de boekhandel werken en daarna begon Carine. Zij zou in de boekhandel werken van 1976 tot 1999, om daarna met haar man een eigen zaak te starten. Carine heeft zelf bij drie verschillende bazen gewerkt: tot 1981 bij Jozef, tot 1994 bij Paul en tot 1999 bij Koen. Op 1 juli 1981 namen Paul (toen 44 jaar) en Brigitta de zaak over. In 1983 begon Koen in de zaak. Hij leerde alle kneepjes van het vak nog van Juffrouw Anna en van Carine en van zijn ouders. Ook Geert kwam na zijn legerdienst in 1985 de winkel vervoegen. Beiden kenden de boekhandel al van uit hun jeugd, daar ze in de vakanties steeds ‘mochten’ meehelpen in het drukke schoolboekenseizoen.

Elk zijn specialiteit

Omdat Paul de zaak wilde overlaten aan zijn zoon op jongere leeftijd, werd besloten dat Koen (toen 31 jaar) en Katelijne op 1 april 1994 de touwtjes in handen zouden nemen. Paul en Brigitta bleven echter nog als bediende actief in de zaak. Geert besloot om een andere richting aan zijn beroepsleven te geven. Immers, je tweelingbroer als ‘baas’ of als ‘bediende’ hebben is niet zo eenvoudig. Met de versnelde wijzigingen in het leven en de technologie bleken ook de bediendes vlotter te wisselen in de boekhandel, iets wat de huidige tijdsgeest weerspiegelt. Momenteel zijn er drie bediendes actief in de boekhandel. Op de bovenverdieping hebben we Elke, die de klanten met raad en daad bijstaat en in de benedenverdieping werken Kim (besteldienst en verwerken leveringen) en Michaëla (administratie en website). Koen zorgt o.a. voor het boekhoudkundige luik en Katelijne verzorgt naast de kinder- en jeugdafdeling ook de relaties met scholen en bibliotheken.

Gericht op diverse activiteiten

Met straks 85 jaar ervaring is de Brugse Boekhandel – De Meester fitter dan ooit. Er werd tijdig ingespeeld op technologische revoluties zoals internet en online verkoop en de mensen binnen de boekhandel zijn dynamisch genoeg om zich aan te passen aan de steeds wijzigende noden en wensen van hun klanten. Het credo van de boekhandel was steeds, zoals oprichter Jozef het ooit neerschreef: ‘Via het boek, de culturele verworvenheden in zoveel mogelijk facetten ter beschikking stellen van mogelijks alle lagen van de bevolking’. De activiteiten van de boekhandel bestrijkt vandaag diverse facetten. Vooreerst is er de winkelverkoop, die berust op een ruim aanbod en enkele specialisaties zoals: schoolboeken, kantklos uitgaven, een ruim aanbod aan fantasy, en een mooi assortiment aan kinder- en jeugdboeken. Een mooi aanbod aan literatuur in al zijn vormen zijn onontbeerlijk voor een goed assortiment. Bibliotheekleveringen en de goede service naar scholen toe dragen hun steentje bij tot het welsagen van de boekhandel.

Kant en de Brugse Boekhandel
Omdat de kelderverdieping van de boekhandel sinds de jaren zeventig vooral gericht was op schoolboeken en non-fictie boeken (koken, tuinieren, handwerken, techniek), was de uitbreiding van het kantassortiment bijna vanzelfsprekend. Halfweg de jaren zeventig begon het kantklossen opnieuw aan interesse te winnen, niet in het minst door de inspanningen die het Kantcentrum uit Brugge en andere Kantclubs hiervoor leverden. Verscheidene grote uitgevers zoals Cantecleer en Terra begonnen bescheiden met enkele kantboeken uit te geven, die spoedig tot heuse reeksen zouden uitgroeien. Ook buitenlandse uitgevers zoals Batsford (Engelstalig) leverden hun boeken in Brugge. Een boekhandelaar is sterk in zijn boekenkennis, doch niet in kantklossen. We werden dan ook met raad en daad bijgestaan door o.a. Mevr. Maes en andere klanten uit gans Vlaanderen om te weten welke boeken goed of minder goed waren. Ook begonnen verscheidene kantbeoefenaars hun eigen boeken uit te geven in eigen beheer. Boeken die je dan niet zomaar via elke boekhandel kan bestellen.

Goede band met collega’s

Geleidelijk aan begonnen ook kantbeurzen te ontstaan waar we als boekhandel aan deelnamen.. Hier onthouden we uit de beginjaren, de kantmarkten van Zele en Bonheiden en de kantbeurs van Aarschot, die als eersten ons uitnodigden. Later gevolgd door vele andere, zoals de kantdagen op het Walplein in ons eigenste Brugge. Zaakvoerder Koen De Meester: “Sinds 2000 is de boekhandel ook actief op beurzen in Frankrijk, waarbij we tot een stuk voorbij Parijs onze kantboeken te koop aanbieden. Eveneens leuk om te zien is dat we daar ook collega handelaars uit Brugge ontmoeten, zoals het Kantcentrum, de handwerkwinkel Scharlaeken, ’t Apostolientje en ‘t Verwennerietje. Veel van de klanten op onze beurzen, komen ook wel eens naar Brugge om hun voorraad kantboeken aan te vullen, waardoor wij als Brugse handelaars onbewust publiciteit maken voor onze mooie stad. Dankzij het internet en onze website is onze winkel nu ook ‘wereldberoemd’ in West – Europa en een stukje daarbuiten. De ‘kelder’ en ‘de boekhandel aan het water’ zijn dan ook meer dan bekend bij onze kantklossters die we op buitenlandse beurzen ontmoeten. We hopen samen met onze Brugse collega’s verder het thema ‘kant in Brugge’ te kunnen uitdragen in onze ruime omgeving.”

www.brugseboekhandel.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.