Home > Brugse basisscholen kunnen komende maanden deelnemen aan Sportkompas

Brugse basisscholen kunnen komende maanden deelnemen aan Sportkompas

Geschreven op 14 maart 2024 om 07:27 door Mario De Wilde

Sportdienst Brugge biedt ook de komende maanden van het schooljaar nog Sportkompas aan voor kinderen uit het basisonderwijs. Sportkompas is een oriëntatietool die kinderen van 8 tot 10 jaar (3e en 4e leerjaar) helpt bij het kiezen van de juiste sport. Op basis van wat een kind leuk vindt en aan de hand van beweegoefeningen kan elk kind (en de ouders) leren welke sport het beste bij hem of haar past.

Schepen van Sport Franky Demon: ,Sportkompas wil kinderen een duurzame band bieden met sport- en lichaamsbeweging. Op basis van enkele leuke tests kunnen ze kennismaken met minder evidente en nieuwe sporten. Kinderen kunnen zo ontdekken wat hen ligt, waar ze goed in zijn en waar hun talent en motivatie liggen. Wie iets graag doet, blijft het ook doen en dat is net de bedoeling van Sportkompas. We willen op basis van talent, motivatie en eigen keuzes onze kinderen levenslang aan het sporten krijgen.’

De tests zijn leuk en toegankelijk. Er is een deel ‘I do’ en een deel ‘I like’. De ‘I Do’ testen omvatten 15 beweegoefeningen om te bepalen welke sporten het best bij het kind passen. Deze testjes worden afgenomen in de sporthal in samenwerking met Sportdienst Brugge die coördineert en zorgt voor de testleiders en de opvolging van alle testen. De ‘I Like’ is een interactieve en ludieke webapplicatie waarmee kinderen op speurtocht gaan naar de sporten die ze leuk vinden. Dit gebeurt samen met de leerkracht in de klas. Op basis van deze 2 luiken krijgen de kinderen een diploma die een richting aangeeft welke sporten het best bij hen passen.

Sportkompas biedt bovendien ook voor leerkrachten L.O. een meerwaarde in het kader van hun leerlingvolgsysteem. De leerkracht krijgt dankzij de tests meer inzicht op het talent en de capaciteiten van de leerlingen en kan zo de lessen individueler en gerichter aanpakken. Sportkompas is een wetenschappelijk onderbouwde test die ontwikkeld werd door de Universiteit Gent. De tests worden ter beschikking gesteld door de vzw SportaMundi aan scholen en gemeenten in samenwerking met Sport Vlaanderen. Meer dan 25 andere Vlaamse steden en gemeenten tekenden in. Alle resultaten blijven in de online applicatie staan, waardoor vergelijking tussen de jaren mogelijk wordt en evoluties per kind, school en gemeente zichtbaar zijn. Er zijn dus heel wat resultaten uit deze tool te halen.

Schepen van sport Franky Demon: ,Vorig jaar namen 971 kinderen uit 17 Brugse basisscholen deel. De top 5 leukste sporten waren toen: tennis, voetbal, tafeltennis, badminton en korfbal. Volgens de sportvaardigheid kwamen volgende sporten naar voor: atletiek-lange afstand, basketbal, voetbal, volleybal en wielrennen. Dit jaar zijn al 6 scholen ingeschreven, goed voor 327 leerlingen. Vandaag nemen een kleine 50 leerlingen van OLVA De Touwladder deel. Morgen volgt SBS De Geluksvogel met 32 leerlingen. Het schooljaar is iets meer dan halfweg, maar scholen zijn nog steeds welkom om in te schrijven. Bij deze dus een warme oproep om dit alsnog te doen. De testen zijn gratis. We trekken vanuit de Stad voor Sportkompas jaarlijks een bedrag van 4.000 euro uit.’

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.