Home > Brugse auteur en vogelliefhebber Jan Desmet gisteren op 65-jarige leeftijd overleden

Brugse auteur en vogelliefhebber Jan Desmet gisteren op 65-jarige leeftijd overleden

Geschreven op 18 oktober 2022 om 17:28 door Mario De Wilde

Gisteren, maandag 17 oktober, overleed de Brugse auteur en vogelliefhebber Jan Desmet op 65-jarige leeftijd. Jan Desmet woonde en werkte z’n hele leven in Brugge. Hij was publicist, journalist, columnist, recensent, verzamelaar en tentoonstellingsmaker. De omgang van de mens met ‘dieren’ en ‘natuur’ stond steeds in zijn werk centraal.

Jan Desmet (1957) groeide op in Sint-Michiels, een randgemeente van Brugge. Rond zijn ouderlijke woning lagen een boerderij met stallingen en koeienweiland, een meanderende beek, een school met speelpleinen, een kerkhof, een oude zandwinningsvijver, een pretpark, een dolfinarium, wat braakland en enkele boomgaarden. Door de oprukkende verstedelijking verdwenen de koeien, de veldleeuweriken en de beek uit het landschap. Met de studie die hij over deze omwenteling maakte won hij in 1977 de Prijs voor Biologie Jacques Kets (zie bij Boeken, ‘Stadsvogels’).

1 reactie

Marcel pottier
Geschreven op 2022-10-20 22:47:44
Verleden jaar,t was in t najaar denk ik hebben we elkaar gezien en even gesproken in de Fonteintjes.We herkenden elkaar nog amper, na al die jaren van vervreemding. t was van : "ik herken je wel ,maar kan er geen naam op plakken". Toch blij dat ik je toen nog even ontmoet hebt. Mijn oprechte deelneming .

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.