Home > Bruggeling zet oorlog tegen gras verder in Vlaams Parlement

Bruggeling zet oorlog tegen gras verder in Vlaams Parlement

Geschreven op 28 november 2018 om 21:30 door Mario De Wilde

Louis De Jaeger, oprichter van tuinontwerpbureau Commensalist uit Brugge, mocht gisteren in het Vlaams Parlement zijn kruistocht tegen het gazon komen voorstellen. De Jaeger had daartoe een verzoekschrift ingediend en een voorstel van decreet: Groene Ruimte 2.0 en Bye Bye Grass. Na zijn speech kreeg hij er applaus van Groen, SP.A en N-VA. Het Parlement zal nu bespreken aan welke instanties de oproep van De Jaeger wordt doorgestuurd.
Student Louis De Jaeger voert een persoonlijke oorlog tegen de pelouse. Vlaanderen heeft te veel gemillimeterd gras, vindt hij, onder meer langs de kant van de weg. ‘Kortgemaaid gras herbergt weinig biodiversiteit en zijn niet de beste waterbuffer. Het is ­eigenlijk een groene woestijn.’

Goedkoopste oplossing
Volgens De Jaeger leven we op een kantelmoment in de geschiedenis, door de klimaatverandering en het verdwijnen van de biodiversiteit. Kort gras vervangen door een rijkere vegetatie is, volgens hem, de simpelste manier om een grote impact te hebben. ‘Het is de goedkoopste oplossing om overstromingen, droogte, luchtvervuiling en het verlies aan biodiversiteit aan te pakken. Al het niet-functionele gras moet worden vervangen door een duurzamer alternatief.’ Volgens De Jaeger zijn groendiensten bereid om er iets aan te doen. De student wil ook de mensen aansporen om de eigen tuin anders aan te leggen, want alle kleine tuinen samen vormen als puzzelstukjes 8 à 9% van de oppervlakte van België. Als individu kan je dus wel degelijk impact maken. Enkele groendiensten schreven De Jaeger al een mail om te zeggen dat ze volledig achter het voorstel van decreet staan, dat ze dringend nood hebben aan een generaal kader, een stok achter de deur om zich nog beter te kunnen inzetten voor klimaatadaptatie.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.