Home > Brugge zal en moet bewegen: met dank aan ‘beweeg-bendes’.

Brugge zal en moet bewegen: met dank aan ‘beweeg-bendes’.

Geschreven op 21 januari 2020 om 11:12 door Mario De Wilde

Het Vlaamse sportlandschap is constant in beweging: nieuwe manieren van sport beleven worden geïntroduceerd, innovatieve sport- en bewegingsvormen ontstaan en de manier hoe de sporter hier zelf mee omgaat ondergaat dagelijks een evolutie. Stilstaan is achteruitgaan, zegt het gezegde, dus kijkt de sportdienst van Brugge naar de toekomst om onze plaats binnen dit alles te bewaren en te zorgen dat we de boot niet missen.

De Stad Brugge en Sport Vlaanderen sloegen daarom de handen in elkaar met als doel om de Bruggeling aan het bewegen te brengen. Hiervoor wordt vanaf nu een lokaal pilootproject in Vlaanderen opgestart waarbij men wil inzetten op de creatie en ondersteuning van ‘beweeg-bendes’. Dit zijn informele beweeg-gemeenschappen (bvb loop-, fiets- en andere vriendengroepjes) die nu reeds bestaan maar nog geen platform hebben om dit allemaal gestructureerd te bundelen en de mogelijkheid geven om elkaar makkelijk te vinden. Schepen van Sport, Franky Demon: “Het spontaan ontstaan van deze communities heeft een belangrijke rol gespeeld bij deze nieuwe manier van werken. De modale sportvereniging heeft een zeer gestructureerde werking met vaste trainings- en wedstrijduren waarvan niet of moeilijk afgeweken kan worden, maar dit schrikt net veel mogelijke deelnemers af. Het dagelijkse leven is al zo druk dat men doorgaans liever beweegt en sport op momenten waarop het ons best past en daarvoor spreekt men makkelijkst af via diverse social mediakanalen (Facebook, Whatsapp, …).”

Om hierop in te spelen ontwikkelde Sport Vlaanderen een applicatie waarbij het aanbod ‘gematcht’ wordt met de vraag van de gebruiker. Het moet hen in staat stellen om mensen met dezelfde beweeginteresses te vinden en samen kleine ‘beweeg-communities’ op te richten. Het beweegaanbod zal dus als het ware vanuit de doelgroep zelf ontstaan en aanvullend zijn op het reeds aanwezige aanbod vanuit de sportverenigingen. Niets belet echter dat deze hun eigen aanbod ook op de applicatie plaatsen, waardoor men op die manier een overzicht krijgt het totale beweegaanbod in Brugge.
Op termijn zal dit project ook uitgerold worden in gans Vlaanderen en dus fungeert Brugge momenteel als teststad bij de ontwikkeling van de methodieken en de bijhorende technologie. Een opportuniteit die we niet konden laten liggen toen Sport Vlaanderen ons vorig jaar hiervoor contacteerde! Dit alles speelt perfect in op het meerjarenplan 2019-2024 van de stad Brugge: de partnership met Sport Vlaanderen en de regisseursrol die de stad Brugge hierin opneemt, zijn twee speerpunten die we met het college specifiek erin opgenomen hebben om optimale inzet van middelen en know-how mogelijk te maken.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.