Home > Brugge wordt op zaterdag 20 januari weer een stukje Venetië dankzij Les Regards Vénitiens

Brugge wordt op zaterdag 20 januari weer een stukje Venetië dankzij Les Regards Vénitiens

Geschreven op 19 december 2023 om 07:19 door Mario De Wilde

De vereniging Regards Vénitiens is op zaterdag 20 januari 2024 weer te gast in Brugge om in hun unieke Venetiaanse kostuums door de straten van het historische Brugse stadscentrum te wandelen. Dit bezoek is een organisatie van het Brugs Handelscentrum in samenwerking met Stad Brugge. Elk kostuum is een origineel stuk, het resultaat van vele uren opzoek- en naaiwerk. Het echte Venetiaanse masker is een essentieel onderdeel van de outfit. Twee weken voor de start van het jaarlijkse carnaval in Venetie (start 03 februari 2024) komen ze hun nieuwe kostuum tonen.
Meer info over de vereniging Régards Vénitiens
De Belgische vereniging Regards Vénitiens brengt bijeen zo’n 250 liefhebbers uit de vier hoeken van het land, vanuit onze buurlanden maar ook uit Zwitserland en zelfs Italië. De organisatie is al een vijftiental jaar actief, is de oudste en telt de meeste participanten.
Alle leden hebben deelgenomen aan één of meerdere edities van het beroemde carnaval van Venetië. Sommigen keren elk jaar terug. De kostuums, gedragen in Brugge, werden gedragen of zullen te zien zijn aan de oevers van de lagune.
Kostuums moeten de regels van het carnaval respecteren. Ze zijn allegorisch van stijl en geen enkel deel van het lichaam mag zichtbaar zijn. Het masker bedekt het gezicht en, om elk spoor van leeftijd te verbergen, moet de contour van de ogen zwart geschminkt worden. De costumé zal, in de mate van het mogelijke, de regel van stilte respecteren om het mysterie te behouden en de magie te versterken.

Leden maken en versieren hun kleding eigenhandig en met passie. Elk kostuum is daarom een uniek stuk, het resultaat van vele uren onderzoek en werk – u zult de vele details kunnen bewonderen die de kostuums sieren. Het echte Venetiaanse masker, eveneens een uniek stuk, is een belangrijk onderdeel van de outfit. In Venetië door lokale ambachtslui in papier-maché vervaardigd, werd het verder verfraaid volgens de wensen van de eigenaar. De regel is dat geen enkel kostuum meer dan één keer op eenzelfde plaats mag gezien worden. De kostuums die in Brugge verschijnen, zullen nooit meer de straten van de stad verfraaien.

Brugge, ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, is dus de ideale plek voor een parade met costumés. De grachten, de smalle kronkelende straten en de historische gebouwen zijn ideaal voor de opvoering die, wij hopen, het publiek zal boeien. Gevoel voor theater, het streven naar elegantie en respect voor de toeschouwers zitten in het DNA van de vereniging. Regards Vénitiens wil het Belgische publiek een stukje van de magie en de droom brengen die rechtstreeks uit de Noord-Italiaanse lagune komen.

Event- informatie
Zaterdag 20 januari 2024 om 10.30 u – Start
Markt – Burg – Ontvangst door burgemeester & schepen + fotomoment – Blinde Ezelstraat – Vismarkt – Jozef Suveestraat –Waalsestraat – Pandreitje – Geerolfstraat – Eekhoutstraat – Dijver- Arendtshuis – ( vrij to 12.00 uur & groepsfoto ) – Nieuwstraat – Oude Burg – achterkant Hallen.
Zaterdag 20 januari 2024 om 14 u. – Stoet door de winkelstraten.
Markt – Geldmuntstraat – Noordzandstraat – ’t Zand – Zuidzandstraat – (Sint-Salvatorskerk– fotomoment) – Steenstraat – Markt
Zaterdag 20 janauri 2024 van 17.00 u tot 18.00 uur – Parade op de Markt – fotomoment ( einde om 18.00 uur )

1 reactie

Annie Colli
Geschreven op 2024-01-22 20:06:41
Mooie parade is er al een datum voor 2025 ?

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.