Home > Brugge wordt einde juli gaststad voor Belgisch kampioenschap atletiek en alle toppers komen

Brugge wordt einde juli gaststad voor Belgisch kampioenschap atletiek en alle toppers komen

Geschreven op 18 april 2023 om 07:29 door Mario De Wilde

Uitzonderlijk sportief nieuws voor Brugge! Op zaterdag 29 en zondag 30 juli 2023 zal het Allianz Belgisch Kampioenschap atletiek (alle categorieën en atleten met een beperking) in Brugge plaatsvinden. Het BK atletiek is de hoogmis van de atletieksport in België. Door omstandigheden kan het BK dit jaar niet plaatsvinden in het Koning Boudewijn stadion in Brussel en werden er kandidaat-organisatoren gezocht onder de vele clubs in België. Uiteindelijk bleek dat Brugge, met name Olympic Brugge, het sterkste dossier kon voorleggen. Op basis daarvan werd de Brugse club geselecteerd als organisator door de raad van bestuur van de Vlaamse Atletiek Liga.

Burgemeester Dirk De fauw: “We doen deze prachtige aankondiging uiteraard met heel veel trots. Brugge verstevigt hiermee haar plaats op de nationale en internationale sportkaart. Een unieke kans die wij – en uiteraard Olympic Brugge – niet konden laten liggen. Dit BK vormt de ideale gelegenheid om Brugge nog meer op de kaart te zetten als internationale sportstad en om tegelijkertijd ook de toeristische troeven van de stad uit te spelen. Met grote evenementen als het WK-wielrennen, de voorbije Ronde van Vlaanderen, maar ook met Europees voetbal, internationale roeiwedstrijden … laat Brugge zien dat er ambitie en enthousiasme is om dit soort internationale sportieve events een plek te geven. Voor het BK Atletiek worden, verspreid over twee dagen, zowat 650 atleten uit alle hoeken van het land verwacht. Heel wat van deze atleten zullen ervoor kiezen om in Brugge te overnachten, wat onze hotel- en toerismesector uiteraard ten goede komt. Het BK kan bovendien rekenen op heel wat nationale en zelfs internationale media-aandacht, vergelijkbaar met die van de voorbije Ronde of het WK wielrennen in 2021. We steunen Olympic Brugge dan ook ten volle bij de organisatie.”

De datum werd vastgelegd op zaterdag 29 en zondag 30 juli 2023. Die werd sportief gezien heel bewust gekozen. Op deze manier vormt het Brugse BK voor nationale toppers de laatste kans om ofwel de limiet voor deelname aan het WK te halen, of om voldoende punten te scoren op de internationale ranglijsten om via die weg een selectie voor het WK af te dwingen. Het WK vindt dit jaar plaats in Hongarije van 19 tot 27 augustus. Nationale kampioenschappen zijn voor de World Athletics (de internationale atletiekfederatie) zeer belangrijk en alleen al deelname hieraan wordt beloond met een hoog aantal punten op de ranglijsten, waardoor een mogelijke deelname aan dit WK een serieuze stap dichterbij komt.

Nationale toppers in Brugge
Om die redenen wordt dan ook verwacht dat alle nationale toppers in Brugge zullen aanwezig zijn: Nafi Thiam, Noor Vidts, Ben Broeders, Jolien Boumkwo, de Belgian Tornado’s, maar ook lokale of West-Vlaamse atleten zoals Philip Milanov, Alexander Doom of Helena Ponnette zullen wellicht present zijn. Het ziet er ook naar uit dat een aantal atleten van Olympic Brugge zich zullen weten te kwalificeren voor deelname aan dit BK, waardoor er ook heel wat lokale aandacht naar dit BK zal gaan.

Schepen van Sport Franky Demon: “De atletieksport heeft altijd geleefd in Brugge, én onze stad en Olympic Brugge hebben al heel wat succesvolle atleten voortgebracht: Julien Saelens, Emiel Pauwels, Jacques Serruys, Denise Alvoet, Frank Verhelst, Peter Daenens, Alessandro Van de Sande … De organisatie van dit BK mag zonder twijfel aanzien worden als één van de hoogtepunten in de ondertussen 89-jarige geschiedenis van de club en zal er ook voor zorgen dat Brugge op de (internationale) atletiekkaart zal komen. De site van Sport Vlaanderen in Assebroek is ondertussen een toonbeeld van hedendaagse sportinfrastructuur. Topsporten zijn er thuis, maar ook onze hogeschool Howest heeft er een stevige poot. Het is een site waar sportieve vernieuwing en expertise centraal staan. Samen met Sport Vlaanderen wordt verder onderzocht hoe we de site verder kunnen uitbouwen. Dit BK past er uiteraard perfect! Dit BK mikt bovendien op sporters met een beperking, een klemtoon die we ook binnen ons Brugse sportbeleid leggen met onder meer ons project richting G-sporters in aanloop naar Dwars door Brugge. Ook in die zin zijn we tevreden dat we het BK hier kunnen verwelkomen. Dit wordt zonder twijfel een hoogtepunt op onze Brugse sportieve kalender. De Stad Brugge zorgt voor logistieke ondersteuning voor dit BK, maar er wordt ook een éénmalige financiële toelage toegekend van 10.000 euro voor het dragen van de organisatiekost.”

Naast de aandacht voor de vele toppers is er dus tegelijk ook heel wat aandacht voor atleten met een beperking. Ook zij zullen hier hun Belgisch kampioenschap betwisten. Zo wordt onder meer Peter Genyn verwacht, die terugkeert naar de piste waar hij enkele jaren terug het wereldrecord op de 100m wheelers verbrak.

Olympic Brugge, organisator Allianz BK Atletiek 2023: “De laatste decennia mocht Olympic Brugge regelmatig, gemiddeld om de twee jaar, een Vlaams of Belgisch kampioenschap organiseren. We ontvingen hiervoor telkens een positief rapport vanuit de Vlaamse Atletiek Liga, maar toch ontbrak er nog iets om onze honger naar toporganisaties te stillen. Door werkzaamheden en andere boekingen was het Koning Boudewijn stadion in Brussel niet vrij voor het BK, en zo kwamen er vanuit de Koninklijke Belgische Atletiek Bond verschillende oproepen naar clubs over heel België om het Belgisch Kampioenschap alle categorieën en atleten met een handicap te organiseren. Na overleg, zowel intern als met de Sportdienst/Stad Brugge en Sport Vlaanderen, zagen wij een mooie kans om de spreekwoordelijke kers op de taart te zetten. We krijgen deze wellicht nooit meer, dus wilden we die ook met beide handen grijpen. We zorgden voor een sterk dossier, waarbij onze investeringen van de laatste jaren en de uitgebreide mogelijkheden van de Brugse atletiekpiste uiteindelijk de doorslag gaven en de organisatie aan Olympic Brugge werd toegekend. Dit wordt zonder twijfel hét hoogtepunt in het bijna 90-jarige bestaan van de vereniging (89 jaar in 2023), een beloning na een jarenlange goede werking. Voor al onze leden, in het bijzonder de jeugdleden, vormt dit ook een uitgelezen kans om de Belgische toppers, die voor velen een voorbeeld zijn, van dichtbij aan het werk te zien. Dit zal hen ongetwijfeld een boost geven in de beleving en het opbouwen van hun eigen atletiek carrière. Ondertussen draaien de voorbereidingen op volle toeren : Dat het project ook indruk maakt op de bedrijfswereld in Brugge en omstreken werd ook al heel vlug duidelijk. Heel wat bedrijven uit de streek koppelen hun naam aan deze organisatie door een financieel steuntje in de rug, of door een logistieke ondersteuning. Internationaal befaamde bedrijven uit het Brugse sprongen mee op de kar : Port of Antwerp-Bruges, maar in het bijzonder de firma Dana, producent in Brugge van ondermeer transmissies voor de off-highway driveline, die zich trotse co-sponsor van het Allianz Belgisch kampioenschap mogen noemen. Voor de organisatie kunnen we rekenen op heel wat vrijwilligers, maar vele handen maken licht werk. Wie interesse heeft om mee te werken of de organisatie op een andere manier te onderteunen, kan zich nog steeds aanmelden op het secretariaat van de club via info@olympicbrugge.be.”

“Met Olympic Brugge hebben we een erkende Brugse sportvereniging in huis die zijn sporen al jaren heeft verdiend binnen de nationale atletieksport en die al verschillende (kleinere) nationale kampioenschappen in Brugge op poten heeft gezet. We zullen Olympic Brugge, waar mogelijk, alvast steunen op communicatief en promotioneel vlak. Olympic Brugge zal zorgen voor regelmatige media-aandacht en updates via website en sociale media, maar we hopen dat ook de pers regionaal en nationaal heel wat aandacht zal schenken aan dit BK”, zegt burgemeester Dirk De fauw.

“Ik sluit graag af met een citaat van wijlen Emiel Pauwels, een van onze grootste Brugse atletiekcoryfeeën en meer dan tachtig jaar lid van Olympic Brugge. Hij zei ‘O je t’et, e je’t, en os je t’et, moe je t’utbuuten’. Vertaald in het Nederlands klinkt dat zo: ‘Als je het hebt, heb je het en als je het hebt, moet je het uitbuiten’. Hij kon het niet beter verwoorden, want wij hebben met de internationale uitstraling van onze stad, de atletiekclub Olympic Brugge en de topsportinfrastructuur in Assebroek alles in huis om de perfecte gastheer te zijn voor dit BK. Dat we het BK hier kunnen hebben dit jaar is een absoluut sportief unicum waar we reikhalzend naar uitkijken!”, aldus schepen Franky Demon.

 

 

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.