Home > Brugge verkoopt Stella Maris kerk in Zeebrugge aan Roemeens-Orthodoxe Parochie

Brugge verkoopt Stella Maris kerk in Zeebrugge aan Roemeens-Orthodoxe Parochie

Geschreven op 28 mei 2024 om 16:20 door Mario De Wilde

De kerkfabriek van Sint-Donaas heeft aangegeven de Stella Mariskerk te Zeebrugge niet langer aan te houden als gebouw dienstig voor erediensten. Dit onroerend goed, eigendom van stad Brugge, werd aan de eredienst onttrokken. Het gebouw vergde een hoge renovatie, daarnaast wou de bisschop de ontwijding enkel laten doorgaan indien de huidige huurders het gebouw verder kunnen gebruiken. Daarom besliste het stadsbestuur van Brugge om het kerkgebouw te verkopen aan de Roemeens-Orthodoxe Parochie van de Heilige Apostelen van Zeebrugge.

Stella Maris kerk: gebouwd in 1952
In 1952 is gestart met de bouw van de Stella Mariskerk, deze werd ingewijd onder de benaming “Onze-Lieve-Vrouw Ster der Zee”. Het kerkgebouw is opgetrokken in een mix van een romaanse en renaissance stijl, met elementen van de Vlaamse stijl. Het is vastgesteld bouwkundig erfgoed, aanpassingen moeten gebeuren met behoud van het authentiek karakter van de kerk.
De kerkfabriek Sint Donaas te Zeebrugge gaf aan deze kerk niet langer te willen aanhouden als gebouw voor erediensten. “Hieropvolgend werden alle stappen ondernomen om de kerk aan de eredienst te onttrekken, nu dit gebeurd is, staat het gebouw ter beschikking van Stad Brugge,” stelt Van Volcem.
Een schatting van het kerkgebouw werd gemaakt: de waarde van het gebouw is geschat op 580.000 euro. Een globale renovatie van zo’n 610.000 euro is bijkomend nodig om het gebouw opnieuw in goede staat te laten verkeren. Door de hoge renovatiekosten besliste de stad om het gebouw te verkopen.
Verkoop
De bisschop gaf aan de ontwijding enkel te laten doorgaan indien de huidige huurders het gebouw verder kunnen gebruiken. De stad ging hiermee akkoord. Momenteel wordt de kerk gehuurd door de Rooms-Orthodoxe metropolis van westelijk en zuidelijk Europa Orthodoxe parochie Heilige Apostelen Zeebrugge. Zij gaven aan het gebouw te willen kopen en ook het renoveren op zich te nemen. De vzw heeft als doel om in het kerkgebouw religieuze, maar ook culturele, educatieve, sociale en charitatieve activiteiten te organiseren. Het kerkgebouw moet een plaats van eredienst zijn voor de gelovigen, maar volgens de vzw ook als plaats van integratie.

Op de gemeenteraad van vanavond ligt de verkoop van de Stella Mariskerk voor 620.000 euro aan de Rooms-Orthodoxe metropolis van westelijk en zuidelijk Europa Orthodoxe parochie Heilige Apostelen Zeebrugge voor.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.