Home > Brugge telt af naar haar traditionele Sterrenstoeten. Gisteren laatste productievergadering

Brugge telt af naar haar traditionele Sterrenstoeten. Gisteren laatste productievergadering

Geschreven op 6 december 2023 om 10:43 door Mario De Wilde

Gisteren was er de laatste productievergadering voor de traditionele Sterrenstoeten op zaterdag 16 en zondag 17 december. Nog tien dagen dus voor deze kleine stoet met een groot warm hart die dit jaar een brug naar de Warmste Week maakt. Het wordt, meer dan ooit, een aanrader want nog nooit was Brugge zo mooi en stemmig verlicht als dit jaar. Een combinatie met een belevingswandeling Wintergloed, de Warmste Week, de kerstmarkt en de sfeerrijk verlichte winkels en horecazaken moet van deze Sterrenstoeten het summum van hartverwarmende nostalgie en familiaal amusement worden.
Een nieuwe Belleman
Als Koninklijk Comité voor Initiatief Brugge zijn we elk jaar weer opnieuw verheugd om de traditionele Sterrenstoeten te mogen laten doorgaan in de straten van Brugge. Voorzitter Filip De Craemer: “Op de donkerste dagen van het jaar willen we op deze wijze graag wat warmte en licht brengen in onze thuisstad. Dat onze twee sterrenstoeten aan de vooravond van de Warmste Week doorgaan zorgt ervoor dat Brugge gedurende 9 dagen de ‘Warmste Stad’ van Vlaanderen wordt.
Sinds 1935 trekken deze Sterrenstoeten door de belangrijkste straten van Brugge Centrum en ook dit jaar tonen vele enthousiaste Bruggelingen hun sociaal engagement voor Brugge én voor het goede doel. Het doet deugd aan het hart vast te stellen dat onze oproep tot deelname ieder jaar weer beantwoord wordt en dat nieuwe figuranten zich aanmelden. Deze figuranten komen niet alleen uit Brugge maar ook uit de ruime omgeving, meestappen doen ze belangeloos om op die manier het Goede Doel te ondersteunen.

Ook dit jaar weer zal de Sterrenstoet, onder regie van Jan Bonne, twe maal door de straten van Brugge trekken. Bruggelingen van nu evoceren – zoals het al van midden de jaren dertig van de vorige eeuw bedoeld was – samen met een kudde schapen, boerenpaarden en een ezel de geboorte van Jezus. De kerststal en de beiaard maken er een mooi geheel van. De organisatoren doen opnieuw de sterren aan het Brugs firmament in de wintergloed fonkelen.

Filip De Craemer: “Verleden jaar verloren we onze gewaardeerde Belleman Dany De Wispelaere en we moesten dan ook op zoek naar iemand om deze grote schoenen te vullen. Elf kandidaten kwamen op auditie en Bruggeling Alain Cottenie kwam het best door de selecties. Hij neemt ook al jaren een sprekende rol op in de Heilige Bloedprocessie. Als Comité zijn we verheugd dat hij ook in onze Sterrenstoet als Belleman het beste van zichzelf wil geven en waarderen het enorm dat hij wil meewerken aan deze aloude Brugse traditie en zo een bijdrage zal doen aan het goede doel.
Naast de vele figuranten lopen ook dit jaar weer de ‘bussenschudders’ mee, die de toeschouwers naar een vrijwillige, kleine bijdrage vragen. Met de Sterrenstoet willen we de kooplustigen wijzen op de nood aan solidariteit tijdens de kerstdagen. De opbrengst gaat, zoals dit het geval is vanaf het prille begin, integraal naar een goed doel en dit jaar is dat goede doel OPEN BALIE BRUGGE (welzijnschakel). Alle bussenschudders komen trouwens van Open Balie, ze weten dus waarom ze schudden.”

Als opvolger van de veel te vroeg overleden Belleman Dany De Wispelaere werd uit elf kandidaten Bruggeling Alain Cottenie verkozen. Op de foto rechts naast schepen Nico Blontrock

Op zaterdag 16 december worden de deelnemers muzikaal begeleid door de Koninklijke Harmonie Vermaak na Arbeid Koolkerke en op zondag 17 december door SHW Brugge. Een speciaal woord van dank van de organisatoren gaat ook naar de grote broer ‘De Heilige Bloedprocessie’ voor hun ondersteuning. Idem voor een woord van dank aan de diensten van Stad Brugge en in het bijzonder aan burgemeester en schepenen om ons initiatief te ondersteunen door zelf mee te stappen in deze mooie Sterrenstoeten.

Op zaterdag 16 en zondag 17 december 2023 vertrekt de stoet telkens om 14.30u vanuit de Maricolen en gaan door de belangrijkste winkelstraten op de as tussen de Markt en het Zand en de ruime omgeving van de Markt.

Parcours: Groenestraat – Raamstraat – Zakske – Ezelstraat – Sint-Jacobsstraat – Geldmuntstraat – Noordzanstraat – ’t Zand – Zuidzandstraat – Steenstraat – Markt over Markt (kant De Reyghere) – Wollestraat – Dijver – Gruuthusestraat – Guido Gezelleplein – Mariastraat – Simon Stevinsplein – Oude Burg – Wollestraat over Markt (kant Provinciaal Hof) – Eiermarkt – Geldmuntstraat – Noordzandstraat – Geerwijnstraat – Leeuwstraat – Rozendal – Groenestraat.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.