Home > Brugge schrapt terrastaks tot eind maart voor alle horecazaken

Brugge schrapt terrastaks tot eind maart voor alle horecazaken

Geschreven op 20 oktober 2020 om 14:08 door Mario De Wilde

De federale regering maakte afgelopen vrijdagavond bekend dat restaurants en cafés vanaf maandag 19 oktober de deuren moeten sluiten. Schepen van Financiën Mercedes Van Volcem: “Het stadsbestuur leeft mee met de getroffen horecazaken. Zij vormen immers een belangrijk onderdeel van de beleving van een stad. Het heeft weinig zin om als beleidsmaker te huilen en te klagen. Snelle en krachtdadige maatregelen nemen heeft een betere impact.”

“Omdat belastingen niet retroactief kunnen worden afgeschaft, ging het college van burgemeester en schepenen onmiddellijk en unaniem akkoord met mijn voorstel om geen terrastaks aan te rekenen door het verbod om te openen vanaf 19 oktober gedurende minimum veertien dagen. Vervolgens zullen we geen terrastaks aanrekenen vanaf de gemeenteraad van 26 oktober tot eind maart voor alle zaken die een terras hebben in de binnenstad en de deelgemeenten. Meer dan 400 horecazaken zullen van deze vrijstelling kunnen genieten”, zegt schepen Mercedes Van Volcem.

Burgemeester Dirk De fauw: “De horeca ligt ons na aan het hart. We doen er dan ook alles aan om hen zoveel mogelijk te steunen. Vorige week kondigden we nog aan dat de horecazaken hun terrassen binnen beschermd stadsgezicht dit jaar niet moeten afbreken. Op die manier sparen ze ook kosten uit. Laten we nu met z’n allen dit virus op de knieën krijgen. Dan kunnen hopelijk de zaken binnenkort weer klanten ontvangen.”

Andere steunmaatregelen

Dit is niet de enige beslissing die Stad Brugge al nam om de horeca te ondersteunen. In 2019 werd zodra het bestuursakkoord door de gemeenteraad werd goedgekeurd in maart ook een halvering van de terrastaks voor de deelgemeenten per 1 april goedgekeurd. Deze belasting werd ingekohierd in oktober (zolang mogelijk uitgesteld) en moet betaald worden tegen februari 2021.

In 2020 moet uiteraard geen terrastaks betaald worden gedurende de periode van de sluiting van 13 maart tot 8 juni maar werd ook vanaf 1 juni de taks nog eens gehalveerd voor alle zones. Concreet betalen de deelgemeenten nu een vierde van de taks. De binnenstad betaalt de helft. Voor de laatste twee maanden van 2020 en de eerste drie maanden van 2021 geldt er een vrijstelling. Dit zal zichtbaar zijn bij de inkohiering in oktober 2021. In 2020 stond Stad Brugge al grotere terrassen toe zonder aanrekening van extra oppervlakte. “We spelen telkens kort op de bal om onze horecamensen niet in de kou te laten staan”, besluit schepen Mercedes Van Volcem.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.