Home > Brugge onthult een erkenningstegel voor Olivia Geerolf aan de Stadsschouwburg

Brugge onthult een erkenningstegel voor Olivia Geerolf aan de Stadsschouwburg

Geschreven op 13 december 2023 om 11:51 door Mario De Wilde

Cultuurcentrum Brugge onthulde gisteren een vierde erkenningstegel in de tegelpartij voor de Koninklijke Stadsschouwburg. Cultureel verdienstelijke personen die een onmiskenbare link hebben met dit prachtige gebouw, krijgen op deze manier een passend eerbetoon. De officiële onthulling van de erkenningstegel voor Olivia Geerolf gebeurde in aanwezigheid van burgemeester Dirk De fauw en schepen van Cultuur Nico Blontrock. Het was deze laatste die de nadruk legde op de noodzaak van dit eerbetoon: “Iedereen is het erover eens en ook artiesten en kunstenaars eren de ‘Bonbonnière’ omwille van haar architectuur, akoestiek en onmetelijke pracht en charme. Om deze functie van dit prachtige gebouw in de verf te zetten, onthulden we vorig jaar drie ‘erkenningstegels’, hier op dit pleintje dat jaarlijks aan duizenden mensen de toegang betekent tot een avond betoverende schoonheid. Muziek, theater, dans, comedy, circus, het passeert hier allemaal de revue.”

“De tegels die hier door Cultuurcentrum Brugge een plaats krijgen, geven we de naam van culturele grootheden die een duidelijke link hebben met het gebouw en met Brugge. Vorig jaar viel deze eer te beurt aan Raymond van het Groenewoud, Elisa Waut en Ignace Bernolet. De tegels zijn ontworpen door Pieter Boudens, de toonaangevende schriftbeeldhouwer die het letterkappen 40 jaar geleden in Brugge heeft geïntroduceerd. Ik wil Pieter bij deze bedanken voor de samenwerking en het zeer knappe resultaat waarvan we straks het vierde exemplaar zullen kunnen bewonderen. Ook een dankjewel aan de collega’s van openbaar domein voor de vlotte samenwerking voor het aanleggen van de tegels.”

“Vandaag zijn we hier dus samen om een vierde tegel aan deze tegelpartij toe te voegen.
Deze krijgt de naam van een icoon in de Brugse danswereld en bij uitbreiding de culturele wereld, choreografe Olivia Geerolf, die ons helaas begin dit jaar heeft verlaten.
Olivia is in Brugge en ver daarbuiten natuurlijk bekend voor het oprichten en jarenlang vol passie opvolgen van Ballet Olivia Geerolf dat bestaat uit het Opleidingscentrum Dans en Choreografie en de B.O.G.- COMPANY. Het repertoire van haar company is zeer gevarieerd, gaande van klassiek tot hedendaags, en in de meest verscheidene stijlen. De B.O.G.-Company was, naast België en in deze Stadsschouwburg ook een graag geziene gast in het buitenland. De company trad o.a. op in Nederland, Frankrijk, Duitsland, Taiwan, Rusland, Oekraïne en Japan.”

“Hoewel internationaal gerenommeerd, behield Olivia ook een grote band met haar thuisstad. Zo was ze tot 2015 de vaste choreograaf van die andere twee Brugse monumenten: de Heilig Bloedprocessie en de Gouden Boomstoet in Brugge We zullen Olivia nog lang herinneren als een enorm gepassioneerde kunstbeoefenaar en kunstliefhebber die naast dans ook een bijzondere interesse had in muziek en schilderkunst. Daarnaast was ze ook steeds erg begaan met de sociale impact die haar werk had. In 1980 kreeg zij daar trouwens de Van Acker Prijs voor. We zijn dan ook trots dat dit Brugse monument in de culturele wereld een oververdiende plaats krijgt in deze tegelpartij.”

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.