Home > Brugge lanceert ‘Allemaal Mensen’ om integratie van nieuwe burgers te stimuleren

Brugge lanceert ‘Allemaal Mensen’ om integratie van nieuwe burgers te stimuleren

Geschreven op 26 oktober 2022 om 15:43 door Mario De Wilde

We kunnen er niet omheen. Migratie is en blijft een hot topic. De huidige situatie in Oekraïne heeft het debat opnieuw op scherp gesteld. Het thema blijft beroeren en als we naar sociale media kijken of de krant lezen, dan zien we dat de opinies vaak heel sterk uiteen lopen. Brugge wil daar haar steentje toe bijdragen om de integratie vlotter te laten verlopen.

Maar er zijn ook cijfers en feiten waar we niet omheen kunnen en waarvoor we de ogen niet mogen sluiten. Het aantal asielaanvragen blijft al bijna 2 jaar stijgen. Afgelopen september werden er zelfs 4.000 nieuwe asielaanvragen geregistreerd in ons land. Een onthutsend hoog cijfer. Mensen wagen hun leven om veilig Europa te bereiken en velen laten daarbij helaas nog steeds het leven. Dit doet ons nadenken over en stilstaan bij menswaardigheid, het belang van integratie en de veiligheid van mensen op de vlucht. Een debat die vaak in alle hevigheid en met vele emoties gevoerd wordt. Zowel op politiek niveau als bij de man in de straat.

Burgemeester Dirk De fauw: “Daarom organiseren we sinds 2017 de jaarlijkse campagne ‘allemaal mensen Brugge’. De campagne is destijds ontstaan uit de jaarcampagne ‘migratie‘ van 11.11.11 én sindsdien verder gegroeid en gevormd door een sterk partnerschap van het Brugse middenveld die actief zijn rond dit thema. Het gaat steeds om een aanbod van film, expo, theater, debat, gesprek en ontmoeting waar migratie, integratie en diversiteit steevast de rode draad vormen. Een kans om kennis te maken, zowel met het thema als met de mensen waar het allemaal om gaat. De voorbije activiteitenreeksen ‘allemaal mensen Brugge’ waren zonder meer succesvol te noemen. Hoewel we in coronatijden heel wat moesten bijsturen en helaas ook annuleren. Het aanbod bevat steeds een groot aantal uiteenlopende activiteiten en slaagt erin het brede publiek te bereiken dankzij de intensieve samenwerking tussen alle partners.”

“Stad Brugge blijft dit verbindende initiatief dan ook voor de volle 100% verder ondersteunen. We presenteren dan ook met trots een nieuwe activiteitenreeks tussen 11.11.2022 en 12.12.2022. Op initiatief van Avansa Brugge en met steun van heel wat organisaties kan de Bruggeling opnieuw proeven van bijna 20 verschillende activiteiten. Via dialoog, ontmoeting, lezing, tentoonstelling, concert en debat wordt ook dit jaar het onderwerp terug vanuit heel wat verschillende hoeken belicht. Vanuit de Stad willen we traditioneel hard inzetten op het betrekken van nieuwkomers en het bouwen van bruggen tussen nieuwe Bruggelingen en burgers die hier al langer wonen. En dit vertaalt zich onder meer in een aantal specifieke activiteiten waar ook de Brugse stadsdiensten in de voorbereiding mee aan tafel zaten:

Op zondag 20 november wordt – Kunst als brug tussen culturen- rondleiding in de Stadsschouwburg, georganiseerd. Je duikt achter de coulissen van onze prachtige Stadsschouwburg. Een gids neemt je mee achter de deuren die anders gesloten blijven. Je leert nieuwe mensen en hun verhalen kennen. Er wordt afgesloten met een drankje.

Op dinsdag 6 december kan je terecht in de turnzaal van Howest voor een sessie cultuursensitief werken in de zorg, aangeboden door het Agentschap Integratie en Inburgering specifiek voor mensen die actief zijn in de zorg of het welzijnswerk.

Op vrijdag 2 december kan je terecht in de vriendenzaal van Musea Brugge voor ‘healing Kitchen’ een warme, poëtische kook- en praatavond onder begeleiding van onze museumdichter Seckou Ouologuem.

Deze activiteiten zijn slechts een greep uit het indrukwekkende activiteitenaanbod. Een overzicht van alle evenementen zijn terug te vinden op de website www.allemaalmensenbrugge.be en werden gebundeld in een handig programmaboekje.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.