Home > Brugge krijgt geen Vlaamse steun om historische lokettenzaal in station te renoveren

Brugge krijgt geen Vlaamse steun om historische lokettenzaal in station te renoveren

Geschreven op 1 februari 2024 om 11:12 door Mario De Wilde

In de commissie Onroerend Erfgoed stelde minister Diependaele deze ochtend dat Vlaanderen geen financiële of andere ondersteuning wil geven aan de herinrichting en het publiek toegankelijk houden van de historische lokettenzaal in Brugge. “Dat is ongelooflijk jammer. Dit is een unieke kans om vanuit Vlaanderen mee een invulling te geven aan deze iconische plaats. We zijn het jammer genoeg gewoon in West-Vlaanderen geen toeristische subsidies te krijgen”, zei Vlaams parlementslid Brecht Warnez in de commissie.

Eerder deze maand koos de NMBS ervoor om de historische lokettenzaal in het station van Brugge te sluiten en renovaties te starten, wat leidde tot protesten van diverse verenigingen en politieke partijen die vreesden dat de historische ruimte permanent gesloten zou blijven voor het publiek. Echter, na een recente bespreking tussen de NMBS en de stad Brugge, is verduidelijkt dat dit niet het geval zal zijn. “De lokettenzaal is niet zomaar een monument. Het is een plaats met uitstraling en waar veel mensen ook een emotionele band mee hebben. Duizenden mensen hebben hier gepasseerd of gewacht op de trein, familie of vrienden. Deze plek moet publiek toegankelijk blijven”, zegt Vlaams parlementslid Brecht Warnez.
Geen Vlaamse initiatieven of steun
“We zijn het wel gewoon om niet veel subsidies te krijgen in West-Vlaanderen”, verwijst het parlementslid naar de karige subsidiestroom vanuit minister van toerisme, Zuhal Demir. Hoewel de provincie verantwoordelijk is voor 45% van het Vlaamse toerisme, krijgt de provincie maar 11% van de subsidies.

“De renovatie en herinrichting van de lokettenzaal biedt zoveel opportuniteiten. VisitBruges zou er haar toeristisch kantoor in kunnen richten. Zo zou een treinreiziger onmiddellijk ingedompeld worden in wat Brugge te bieden heeft. Hij of zij zou niet alleen verliefd kunnen worden op de stad maar op het moois van heel Vlaanderen”, reageert het parlementslid ontgoocheld op het politieke spelletje. “Had dit een station in Antwerpen geweest dan waren de centen wellicht sneller op tafel gekomen. Maar als minister nu zelfs niet eens aan tafel willen komen… Daarmee help je noch Brugge noch het Vlaamse toerisme mee vooruit.”

1 reactie

Roland Rotsaert
Geschreven op 2024-02-02 07:47:49
Dank zij het spektakel rond de lokettenzaal is nu duidelijk geworden wat iedereen al lang had moeten weten: achter de mooi gereinigde gevel bevindt zich een totaal uitgeleefd, grotendeels leegstand gebouw. Nu worden ineens allerlei ideeën gelanceerd, het ene al idioter dan het ander, vaak door personen die maar zelden of nooit in het station komen, maar over een paar weken is er weer een ander schandaaltje en spreekt niemand er nog over. Net nu de megalomane, echter de rug van de onmiddellijk betrokkenen opgemaakte, plannen over het stationsplein in hun eindfase komen zou eindelijk met alle betrokkenen een ernstig gesprek moeten opgestart worden over het station, het stationsplein en de ruime omgeving, onder meer ook over de geplande verhuis van het Huis van de Bruggeling naar het Minnewater. Ik betwijfel sterk dat alle Bruggelingen achter deze verhuis staan, zoals in de gemeenteraad beweerd werd.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.