Home > Brugge krijgt bijzondere rol in nieuw boek van Bart Van Loo over De Bourgondiërs

Brugge krijgt bijzondere rol in nieuw boek van Bart Van Loo over De Bourgondiërs

Geschreven op 7 januari 2019 om 15:57 door Mario De Wilde

Op 17 januari verschijnt het nieuwe boek van Bart Van Loo: De Bourgondiërs. Aartsvaders van de Lage Landen. Zijn meest ambitieuze boek, wellicht zijn belangrijkste. Al was het maar omdat hij deze keer zijn blik op ‘onze’ geschiedenis richt. Om te beseffen waar we vandaan komen, moet je de fascinerende middeleeuwen doorkruisen. Bart Van Loo maakt een diepe duik in het universum van Filips de Goede, Jan van Eyck, het Gulden Vlies, Jeanne d’Arc en de Honderdjarige Oorlog. Hij reist langs het middeleeuwse Brugge, Gent, Ieper, Brussel, Mechelen, Lier, Delft, Gouda… En wat blijkt? De Lage Landen zijn een Bourgondische uitvinding.

Voorloper van de beurs

Brugge is de stad die wellicht het meest in het boek opduikt. In het register staat bij de naam van de stad passim. Kortom, er is geen beginnen aan om al die bladzijden op te sommen. En terecht. In de late middeleeuwen omarmde de internationale handel de stad Brugge met zijn tentakels en slokte het op met huid en haar. Het leek wel alsof de jaarmarkt, die officieel in mei de tenten opzette, als een rusteloos monster het hele jaar door goederen bleef vermalen. Bordelen, gok- en badhuizen schurkten als gulzige parasieten tegen de wereld van handel en haute finance. Tegelijk ontpopte de herberg van de familie Van der Beurze als de voorloper van de beurs. Waar Gent zich ontpopte als het weerspannige politieke machtscentrum van het graafschap, zou Brugge uitgroeien tot de grootste geldmarkt van Europa. Met niet eens veel zin voor overdrijving kun je stellen dat Brugge de bakermat was voor het kapitalisme in West-Europa.

Gedroomd decor voor sprookjesachtig huwelijk

Dit Brugge was het gedroomde decor voor het sprookjesachtige huwelijk van hertog Filips de Goede in 1430, toen hij van de gelegenheid profiteerde om de Orde van het Gulden Vlies te stichten. Hier werkte Jan van Eyck in opdracht van Filips, hier zouden onder diens zoon Karel de Stoute de eerste Engelse en Franse boeken van de drukpersen rollen. Samen met de ondergang van Bourgondië, zette ook de neergang van Brugge zich in. Maximiliaan van Oostenrijk, de maandenlang op de Brugse Markt gevangengehouden schoonzoon van Karel de Stoute, speelde daarin een belangrijke rol. Dit boek is veel meer dan een boek over Brugge alleen, maar het lot van de stad vormt een van de rode draden van Van Loo’s verhaal. Op meeslepende wijze vertelt hij over de spectaculaire opmars van Brugge, hoe de stad onder de Bourgondiërs tot het toppunt van zijn internationale uitstraling kwam en hoe ze nadien haast geruisloos die positie verloor en voorbijgestoken werd door Antwerpen. Niet minder belangrijk: in januari 1464, dat zal begin 2019 exact 555 jaar geleden zijn, vond in het Brugse stadhuis de eerste Staten-Generaal van de Nederlanden plaats, dat was niet meer en niet minder dan de geboorte-akte van de Lage Landen. U leest het allemaal in geuren en kleuren, en met veel zin voor historische waarheid, in het nieuwe boek van Bart Van Loo.

De Bourgondiërs – Aartsvaders van de Lage Landen
Bart Van Loo
Uitgeverij De Bezige Bij
Gebonden uitgave, 608 pagina’s, geïllustreerd, €34,99

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.