Home > Brugge krijgt bijzonder lovend rapport van binnen- en buitenlandse toeristen

Brugge krijgt bijzonder lovend rapport van binnen- en buitenlandse toeristen

Geschreven op 28 september 2023 om 09:40 door Mario De Wilde

Brugge krijgt een goed rapport van haar bezoekers. Brugge doet het beter dan het kunststedengemiddelde zo blijkt uit een nieuw grootschalig onderzoek dat de toeristische organisaties van de kunststeden en Toerisme Vlaanderen bij binnen- en buitenlandse bezoekers liet uitvoeren. Het onderzoek naar de recreatieve verblijfs- en dagtoerist in de kunststeden en Brussel is al aan z’n vijfde editie toe. Tussen april 2022 en maart 2023 werden in de kunststeden en Brussel bijna 8.000 verblijfs- of dagtoeristen bevraagd uit binnen- en buitenland.

Brugge inspireert en verleidt bezoekers uit de hele wereld om ook andere Vlaamse kunststeden en Brussel te gaan ontdekken. Het onderzoek bevestigt: in geen enkele andere stad dan Brugge combineren meer bezoekers hun verblijf (ruim 48%), met een andere bestemming, hoofdzakelijk met Brussel maar ook met Gent, de Kust en bestemmingen buiten België.

Door haar internationale aantrekkingskracht is Brugge ook de stad die het meest in combinatie met een verblijf in een andere kunststad wordt bezocht: 21% van de recreatieve verblijfstoeristen in een andere kunststad combineert dit verblijf met een bezoek aan Brugge in de vorm van een verblijf of dagtrip/excursie.

Net omdat Brugge meer internationale bezoekers uit verre herkomstmarkten aantrekt en internationale reizen omwille van corona de afgelopen jaren niet mogelijk was, ligt het herhaalbezoek lager dan in de andere kunststeden: 8% van de verblijfstoeristen verbleef al een of meerdere keren in Brugge en 27% van de dagtoeristen ondernam in de afgelopen vijf jaar een of meerdere daguitstappen naar de stad.

Cultuurgerichte invulling van activiteiten

Verblijfs- en dagtoeristen bezoeken Brugge om dezelfde redenen: het erfgoed, de naam en faam van de stad, het rijke historische verleden en het aanwezige erfgoed. Deze redenen zijn over het algemeen ook de reden waarom men andere kunststeden bezoekt maar zijn in nog sterkere mate op Brugge van toepassing. Dit reflecteert zich ook in de cultuurgerichte invulling van de activiteiten die men ter plaatse doet: 69% van de verblijfstoeristen en 58% van de dagjesmensen bezoekt musea, kerken en monumenten. Eens ter plaatse nemen ook gastronomie en winkelen een belangrijke plaats in de bezoekersbeleving in.

Bezoekers van de kunststeden en Brussel zijn over het algemeen tevreden tot zeer tevreden over hun verblijf of dagtrip. Maar Brugge behaalt met 8,8/10 bij de verblijfstoeristen en 8,7/10 hogere scores dan het kunststedengemiddelde. De verblijfstoeristen konden hun appreciatie voor de steden in nog andere scores uitdrukken. Ook hier kwam Brugge over het algemeen zeer goed uit de bus onder meer wat betreft de kwaliteit van het logies (8,3/10), kwaliteit van monumenten, attracties en activiteiten (8,4/10), kwaliteit van restaurants en cafés (8,3/10), gastvrijheid van de bevolking (8,6/10) en netheid van de stad (8,7/10).

Bereikbare en veilige stad

Verder geven verblijfstoeristen aan dat Brugge een veilige stad is (90%) die eveneens voldoet aan de verwachtingen inzake duurzaamheid (82%), bezienswaardigheden makkelijk bereikbaar zijn (96%). Een groot deel van de respondenten ervaarde bepaalde plaatsen wel als te druk (56%). Daartegenover staat dat contacten met lokale bewoners heel erg worden geapprecieerd (87%).

Schepen van Toerisme Mieke Hoste: “Het toeristische succes van Brugge meten we al lang niet meer af aan de volumes, maar aan kwalitatieve indicatoren. Op het vlak van tevredenheid blijkt Brugge de hoge verwachtingen in te lossen en daar dragen ook andere kunststeden de vruchten van, want een eerste kennismaking met Vlaanderen start vaak in Brugge. De positieve ervaring in onze stad inspireert onze bezoekers om ook andere kunststeden te ontdekken. In het belang van onze inwoners en de toeristische sector blijven we verder inzetten op het kwalitatief toerisme dat minder belastend is voor onze stad. Op die manier houden we onze internationale reputatie op een hoog niveau en blijven we aantrekkelijk voor de culturele meerwaardezoeker.”

Burgemeester Dirk De fauw: “We zijn zeer vereerd met dit goede toeristisch rapport. Als Bruggelingen mogen we uitermate trots zijn dat toeristen uit binnen- en buitenland ons zo in het hart sluiten. We leveren dagelijks inspanningen om Brugge een levendige en leefbare stad te maken. De cijfers uit dit rapport bewijzen dat dit ook door de toerist zo wordt ervaren en gesmaakt.”

1 reactie

Roland Rotsaert
Geschreven op 2023-09-29 07:53:55
Dat is uiteraard goed nieuws, maar het zal weinigen verwonderen. Brugge heeft een unieke mix die de concurrerende steden niet hebben. Zeer belangrijk in mijn ogen om een positieve sfeer bij de bezoekers te scheppen (al zijn die er zich wellicht zelf niet van bewust) is de bijna totale afwezigheid van graffiti in Brugge (maar de toestand verslechtert en er zou méér dan een tandje moeten bijgestoken worden). Maar toch: al die cijfers van meer dan 8 maken mij argwanend en ik ben benieuwd welke vragen gesteld werden. Is men ook tevreden over de bruikbaarheid van het lokale openbaar vervoer, over de bereikbaarheid en de bewegwijzering, over de taxi's aan het station?

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.