Home > Brugge koestert binnenkort weer haar unieke Vlaamse Primitief

Brugge koestert binnenkort weer haar unieke Vlaamse Primitief

Geschreven op 11 december 2018 om 13:50 door Mario De Wilde

De kans is heel groot dat binnenkort “Veronica en de sluier” van de Meester van de Ursulalegende weer naar Brugge komt. Brugge heeft immers haar oog laten vallen op een uniek paneel uit het laatste kwart van de 15e eeuw: Sint Veronica en de sluier, waarop het gezicht van Christus is afgebeeld. Het is van de hand van de Meester van de Sint Ursulalegende, mogelijk Pieter Casenbroot uit Brugge. 500 jaar nadat het in Brugge werd geschilderd komt het wellicht terug naar de stad. Het schilderij komt uit een privécollectie en is te koop aangeboden bij Sotheby’s in New York. Musea Brugge heeft een optie. Volgende week, op dinsdag 18 december, beslist de gemeenteraad van Brugge of de aankoop, te betalen door het Museaal Collectiefonds, mag doorgaan. Dan wordt wellicht ook de prijs bekendgemaakt.

Uniek stuk
Het gebeurt hoogst zelden dat een museum een dergelijke Vlaamse Primitief kan verwerven. Mogelijk wordt het schilderij ook een Vlaams Topstuk. Als de aankoop doorgaat, wordt het werk zo snel mogelijk tentoongesteld in het Groeningemuseum in Brugge.

“Les primitifs Flamands”
Merkwaardig is dat “Veronica” eerder al tijdelijk te zien was in Brugge, tijdens de grote tentoonstelling over Hans Memling in 1994 en ook veel vroeger al op de expo “Les Primitifs Flamands” in 1902. Die tentoonstelling bracht 400 panelen samen, trok 35.000 bezoekers en gaf de belangstelling voor de 15e-eeuwse kunst een enorme duw.
De Meester van de Ursulalegende wordt zo genoemd door zijn bekendste werk, het leven van de martelares Ursula in meerdere panelen. Ook dat werk is te zien in het Groeningemuseum in Brugge. Het thema was populair: in het voormalige Sint-Janshospitaal in Brugge is ook een Ursulaschrijn te zien, gemaakt door Hans Memling in dezelfde periode. Een ander werk van dezelfde Meester van de Ursulalegende, “Sluier met engelen”, dat gelijkenissen vertoont met het paneel dat mogelijk door Musea Brugge wordt aangekocht, is in bezit van The Phoebus Foundation, de kunststichting van Katoennatie en Fernand Huts.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.