Home > Brugge kijkt vandaag de ogen uit: Lodewijk palmt de stad in

Brugge kijkt vandaag de ogen uit: Lodewijk palmt de stad in

Geschreven op 20 mei 2019 om 10:14 door Mario De Wilde

Lodewijk is back in town… De Bruggelingen worden vandaag wakker met een nieuw, maar herkenbaar gezicht op hun geliefde standbeelden. Met de ketting van de Orde van het Gulden Vlies om zijn hals, vind je Lodewijk van Gruuthuse terug, onder andere op de Grote Markt, aan de Sint-Salvatorskathedraal, op het Jan Van Eyckplein en op de Woensdagmarkt. Hij popelt om terug te keren naar zijn prachtig vernieuwde museum maar moet nog enkele dagen geduld hebben… Na een sluiting van vijf jaar opent het grondig gerestaureerde en gerenoveerde museum vanaf 24 mei ‘s avonds de deuren en laat het je proeven van de Brugse geschiedenis.

Aanstaande vrijdag start het feestweekend met een fuif, georganiseerd door de jongerencrew of ‘Paleisje Pimpers’. Let wel: op dit feestje staat geen leeftijd; iedereen is welkom vanaf 20 uur! DJ Neoso trekt de avond op gang in stijl. Een onvervalste producer met een eigen vibe die je meteen meevoert. Geniet van zijn groovy set van 20u tot 22u. In deze tijdspanne kun je ook gratis het museum bezoeken en stellen de Pimpers hun creaties voor op de museumzolder. Nadien laat een DJ-trio van talentvolle Bruggelingen “it.takes.two” van zich horen en dit van 22 uur tot middernacht. Ze brengen een mix van global, disco, house, letfield, afro, jazz, italo en electronic. Kortom een zalige mix om de avond mee af te sluiten. Het verdere weekend – dit is op zaterdag 25 en zondag 26 mei, telkens van 9.30 tot 17 uur – kun gratis het museum bewonderen en aansluiten bij één van de vele workshops en demonstraties. De gerestaureerde gevels kun je bewonderen terwijl je van een drankje geniet op het terras op het Gruuthuseplein. Op zaterdag ben je welkom in de ateliers voor een workshop kalligrafie of boekbinden. Ontdek het brouwproces van Brugge Tripel en de kunst van het theeschenken of bewonder de fijne kunsten van het houtsnijden en het steenbeeldhouwen. Zondag is verkiezingsdag, maar bij ons ook gezinsdag. Tip: ga vroeg stemmen en zak daarna af naar het Gruuthusemuseum! De eerste 150 bezoekers krijgen een smakelijke boterham van de Broodsmid met speciaal ontworpen Gruuthuseconfituur van Jam Jam aangeboden. Er staan die dag opnieuw heel wat workshops op de planning. Laat je kinderen kennis maken met onder andere het kantklossen, borduren, weven en viltschilderen. Houd tijdens je museumbezoek de “Bruggewatchers” in het oog. Ze zijn er de hele dag te spotten en bieden je meer informatie aan over Brugge en de Gruuthusecollectie.

1 reactie

Beschermcomité Gruuthuse
Geschreven op 2019-05-20 23:01:06
Beste, De pers kan misschien ook eens een kijkje nemen op onze blog. Wij zijn Bruggelingen die al sinds 2017 aan de bel van het stadsbestuur trekken i.v.m. de heri richting van Gruuthuse. Vele honderden burgers ondertekenden reeds de petitie tegen de nieuwe ticketshop aan het Gruuthusemuseum. Wij worden straal genegeerd, maar de crew van dit museum krijgt miljoenensubsidies en mag blijkbaar alles in onze stad. Zie https://bescherminggruuthuseolvkerkbrugge.wordpress.com/2019/05/20/kanttekeningen-bij-de-heropening-van-het-gruuthusemuseum-brugge/

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.