Brugge is zoveel meer dan ‘brolchocolade’.
Einde vorige week verscheen in de Standaard een wel heel ongelukkige reportage over Brugge als chocoladestad. Daarin gaf de journalist –weliswaar een citaat van een chocolademaker aanhalend- dat het bijna overal ‘brolchocolade’ en bier is en dat de Bruggelingen tegenwoordig liever naar Gent gaan shoppen. Boven de reportage verscheen ook nog eens een prominente foto van de chocolatier ‘Pralinette’ in de Wollestraat. Laat zaakvoerder Fangio De Baets nu net een van de zeven artisanale chocolatiers zijn die Brugge telt. Logisch dat de man niet kon lachen met de reportage.
Brugs Swaentje
“Natuurlijk was ik afgelopen vrijdag behoorlijk van mijn melk toen ik het artikel onder ogen kreeg”, aldus Fangio. Hij timmert met zijn ambachtelijke speciaalzaak (Fangio maakt alles in zijn atelier achter de winkel dagelijks zelf) al 26 jaar aan de weg om uitsluitend kwaliteitschocolade te maken. Fangio: “Afgelopen weekeinde, op zaterdag en tijdens de Autoloze Zondag, konden we zelf nog vaststellen hoeveel Bruggelingen er hier in de eigen binnenstad shoppen. Het was overdonderend. We hebben zelfs recordcijfers mogen optekenen, qua belangstelling en verkoop. Steeds meer Bruggelingen ontdekken ook ons terras achteraan, uitkijkend op één van de mooiste plekjes van Brugge. En dan is het ongelooflijk genieten van een van de vele chocolade ‘shots’ die we dagelijks zelf maken. Natuurlijk zijn er ook chocoladewinkels waarbij ik me vragen stel over de kwaliteit en het label ‘Made in Belgium’ maar Vlamingen zijn niet gek, hoor. Die weten verdomd goed waar ze kwaliteit kunnen en moeten kopen.”
De lijst van artisanale chocolatiers is te vinden op www.brugesinchoc.be