Home > Brugge is de eerste Vlaamse stad met een bijenburcht. Morgen groot bijenfeest in Beisbroek

Brugge is de eerste Vlaamse stad met een bijenburcht. Morgen groot bijenfeest in Beisbroek

Geschreven op 27 mei 2023 om 10:13 door Mario De Wilde

De week van de bij loopt van 28 mei tot 4 juni. In 2022 kreeg de stad Brugge de erkenning ‘Bijenvriendelijke stad’. “De stad bijenvriendelijk beheren heeft te maken met bloemen en biodiversiteit, maar ook met ontharden, sensibiliseren en educatie. Van jongs af aan betrekken we de Bruggelingen in het bijenverhaal,” klinkt het bij Schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem. Op 28 mei wordt een groot bijenfeest gehouden in Beisbroek. Hier werd ook de eerste bijenburcht van Vlaanderen gebouwd.

Week van de Bij: bijen hebben een belangrijke rol
Bijen hebben een belangrijke functie: ze zijn bestuivers van fruitteelt, landbouwgewassen en wilde planten. Maar ze hebben het steeds moeilijker om te overleven: er zijn 381 wilde bijensoorten die in België voorkomen. Hiervan is 10% uitgestorven en een derde bedreigd. De Week van de Bij, een initiatief van het departement Omgeving van de Vlaamse Overheid, zet het belang van bijen in de kijker. Het thema dit jaar is ‘Bed & Breakfast voor bijen’, waarmee burgers, bedrijven en steden aangespoord worden om voedsel en nestgelegenheid voor bijen te voorzien. Dit door het aanplanten van bloemen en het bouwen van bijenburchten. Brugge werd vorig jaar trouwens verkozen tot bijenvriendelijke gemeente.

Bijenburchten: eerste bijenburcht in Vlaanderen
Door het bouwen van bijenburchten, voorziet de stad nestgelegenheid voor wilde bijen. Zo’n bijenburchten worden met zand en takken gemaakt. De open, zanderige grond is goed voor de zandbijen, die zo’n 80% van de bijenpopulatie uitmaken. Door het toevoegen van houtstronken zijn de burchten ook geschikt voor metselbijen.
In Brugge werden al twee bijenburchten gerealiseerd:
• Natuurcentrum in Beisbroek
In het Natuurcentrum van Beisbroek werd deze winter de eerste bijenburcht van Vlaanderen gerealiseerd.
• Kinderboerderij de Zeven Torentjes
De bijenburcht op de Kinderboerderij werd gemaakt door medewerkers van Openbaar Domein en wordt omringd door bijenvriendelijke bloemen.

Op Kinderboerderij de Zeven Torentjes konden jongeren de voorbije twee jaar een imkercursus volgen. Dit jaar gaat een imkercursus voor volwassenen door in Beisbroek. Tijdens de maand juni volgen bijna 400 leerlingen uit Brugse kleuterklassen en de eerste twee leerjaren een workshop over bijen en hun leven. Een demonstratie honingslingeren staat in de eerste week van juli op de planning. Deze winter werd ook een workshop ‘kaarsen maken’ gegeven, waarbij leerlingen uit de derde graad van de lagere school leren over bijen, hoe ze was maken en het leven van de bij. De Kinderboerderij heeft daarnaast een huisimker, die vier honingbijkasten heeft. Hierdoor is er het hele jaar door honing te koop op de Kinderboerderij. Nabij de Kruidentuin werd ook een insectenhotel gebouwd.
Aziatische hoornaar aanpakken
In België maakt de Aziatische hoornaar een opmars. Deze vormen een bedreiging voor onze biodiversiteit. Hun voeding bestaat uit honingbijen en insecten, de bestuivers van ons voedsel. Bewoners kunnen melden wanneer ze Aziatische hoornaars zien. Hierna worden de nesten opgespoord en vernietigd.
Bijenfeest in Beisbroek
Op zondag 28 mei wordt een groot bijenfeest gegeven in Beisbroek. Verschillende creatieve workshops en infostandjes zullen meer informatie geven over de bij. Zo kun je een insectenhotel leren bouwen of schilderen met bijenwas. Geniet van verschillende spelletjes zoals een bijenquiz, stuifmeelrace of bijengolf. Bezoek de zoemende markt, waar verschillende bijenvriendelijke planten verkocht worden of ga langs bij de bijenfluisteraar. Neem de wereld van de bij onder de loep in een labo rond bijen en bloemen, of ontdek hun wereld alsof je er zelf deel van uitmaakt via een VR-bril. Dit feest gaat door tussen 13u en 18u.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.