Home > Brugge heeft er een toeristische attractie bij: de ambachtelijke slijpmobiel van Dirk Quataert

Brugge heeft er een toeristische attractie bij: de ambachtelijke slijpmobiel van Dirk Quataert

Geschreven op 16 januari 2020 om 16:13 door Mario De Wilde

Dirk Quataert gaat al enkele jaren de baan op met zijn mobiele slijperij. De vakman uit Koolkerke doet dat al enkele jaren in bijberoep omdat hij overdag een vaste job heeft bij groentenproducent Ardo in Ardooie. Eerst bij zijn grootouders (respectievelijk meubel- en horlogemaker) en later bij Outboard Marine leerde hij hoe belangrijke scherp geslepen messen en beitels wel zijn. Het was voor Dirk het begin van een uit de hand gelopen hobby. ’s Avonds of in het weekeinde gaat hij de baan op om in tal van bekende restaurants in Brugge en Damme de messen te gaan slijpen.

Deskundige ervaring
Samen met zijn echtgenote Régine Steevens (die diensthoofd is in de centrale activering in het psychiatrisch ziekenhuis Onze-Lieve-Vrouw van Sint-Michiels) volgde hij elf jaar avondschool in Spermalie. Omdat beide West-Vlamingen echte Bourgondiërs zijn en flink wat restaurants frequenteren, vroegen steeds chefs of het niet mogelijk was dat Dirk hun messen in de keukens wilde komen slijpen. Dirk Quataert: “Het werd er eerst een, vervolgens twee en drie maar het horecawereldje is klein en mijn bijverdienste ging snel de ronde. Een deskundige ervaring is daarbij van heel groot belang en in de horecawereld moet men ook flexibel en gericht werken. Ik bedoel maar, ik moet de messen niet komen slijpen in volle voorbereiding of midden de service. Later kwamen ook de slagerijen en zelfs orthopediezaken erbij.”

Souvenirs

Tussendoor reist Dirk vaak naar het buitenland waar exotische bestemmingen hem opwachten. Nog niet zolang geleden was dat Costa Rica, in een verder verleden Senegal, Alaska, Patagonië, Zuid-Afrika en binnenkort Namibië. Die reizen maakt hij vrijwel altijd in gezelschap van zijn vrouw en –zoals wel veel globetrotters- brengt hij van elk land een souvenir mee. Je mag driemaal raden wat dat in het geval van Dirk is. Inderdaad, messen….

Op de foto met toeristen

Het slijpen werd ruim vier jaar geleden een echt bijberoep en QReSt was geboren. Dirk: De eerste letter verwijst naar mijn familienaam, de rest naar Régine Steevens, de naam van mijn echtgenote en tevens naar rest van ‘restaurants. Aanvankelijk ging ik met een elektrische fiets op pad, maar sinds kort ga ik met mijn moto BMW K1100 op stap en daar plaats ik dan achteraan mijn mobiele slijperij op. Dat heeft enorm veel voordelen: geen files of zoeken naar een parkeerplaats en ik heb steeds mijn slijperij mee.” Naar aanloop van de feestdagen heeft Dirk uiteraard veel werk in de restaurants en dat zorgt in de historische binnenstad van Brugge voor flink wat belangstelling. Tijdens de kerstperiode moest Dirk Quataert met zijn mobiele slijperij vaak op de foto van Japanners, Australiërs en zelfs Europeanen die zich vergaapten aan het ambachtelijk fenomeen. De beelden worden achteraf vaak gedeeld op facebook en instagram. Om maar te zeggen: ongewild is Brugge vaak een attractie rijker…

facebook: Dirk Qrest

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.