Brugge doet (weer) een beetje Schots aan, met dank aan Ryggia whisky van vader Peter en zoon Thibaut De Meyer
Komende zondag wordt in Geel de eerste Ryggia whisky ‘made in Brugge’ officieel voorgesteld. Het zijn de jonge Thibaut De Meyer (28) en zijn vader Peter die drie jaar geleden al hun eerste brouwsel in houten vaten klaarzetten. De reacties zijn ieder geval al veelbelovend. Van waar de naam Ryggia? Ryggia is een oud Noors woord wat groot eng beest betekend. De wateren rond en in het huidig Brugge die tegen woordig Reitjes noemen waren nog al grillig en overstroomden regelmatig.
Door de vele contacten met Scandinavië via handel over de Noordzee en door de invallen van de Noormannen kan het Keltisch woord “Rogia” een Noorse invloed gekregen hebben.
Ryggia kan van alles zijn.
De Ryggia zal in grotere vaten vanaf 64 liter worden gerijpt. We gebruiken altijd first fill vaten dus er zal wel degelijk aan de smaak gedacht worden. Ryggia komt zowel in cask strenght als niet cask strenght uit. Het verschil is heel gemakkelijk te zien. Ryggia cask strenght zal uitkomen in dezelfde flessen als de Rogia en met was aan de dop en de niet cask strenght zoal de fles op de foto met plastiek band gesloten. De eerste Ryggia whisky komt uit op 11 september 2022 in België en op 17 september 2022 in Nederland. In België zal de voorstelling gebeuren in Geel en in Nederland in Utrecht en Almere.
Rogia is ons premium merk waar we alleen cask strenght spirit willen mee uitbrengen die in kleine vaten tot 64 liter heeft gelegen. Deze drank is iets minder toegankelijk voor de niet geoefende whiskydrinker en daarom willen we ook meer vlotte whisky op de markt brengen onder de naam Ryggia. Rogia en Ryggia zijn beiden beschermde namen .
Brugge had in de 15de eeuw een heel mooie handelsrelatie met Schotland en voerde veel Schotse wol in. Het was een bloeiende handel en dit bracht Brugge veel rijkdom. Er was een wijk vol Schotse handelaars. In 1467 verbood het Schotse parlement de handel met Vlaanderen en de Schotse kooplieden moesten Brugge verlaten. Anselm Adornes reisde toen naar Schotland, aan het hoofd van een diplomatieke missie, die Brugge vertegenwoordigde. De onderhandelingen met de Schotse koning en het Schotse parlement waren succesvol. Eind 15de eeuw verlieten de Schotse handelaars Brugge en werd er geen whisky meer gedistilleerd tot in 2019… Toen begon Thibaut De Meyer met stoken van spirit en deze te laten rijpen tot whisky.
Er wordt aangenomen dat er reeds in de 4de of 5de eeuw whisky werd gemaakt in Schotland en Ierland maar het was koning James III die whisky officiëel erkende. Whisky was een sterke drank die graag werd gedronken op speciale gelegenheden door alle lagen van de Schotse bevolking. Het is ook aannemelijk dat er zelfs in Brugge whisky in huiselijke kring zou gestookt zijn. Er is daar echter niets over te vinden in het stadsarchief. Dat is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat er geen belastingen werden op geheven. Zelfs in Schotsland werd er geen belastingen op deze drank geheven tot 1644.
Sinds Thibaut zo’n 7 jaar geleden door zijn vader en een vriend (uit Ierland) in contact kwam met het Schotse vocht tot nu is er veel gebeurd. Na de bespreking van de boekhouding van die vriend werd er al eens een glaasje gedronken. Op een avond kwam er een fles whisky met wilde honing op tafel. Thibaut werd door zijn moeder gestuurd om zijn vader te halen. Het was reeds heel laat en de volgende dag was het een werkdag. Maar die fles was nog lang niet leeg en Thibaut bleek dat wel lekker te vinden. Drie maanden later kwam een speciale fles Springbank op tafel bij de volgende kwartaal afsluiting en Thibaut was verkocht. Die fles wordt zorgvuldig bewaard. Op een 5 cl na werd deze whisky die avond leeg gedronken. Gelukkig was het niet ver naar huis want met zijn bijna 60% alcohol kwam die wel binnen.
Daarna wou Thibaut alles weten wat er te weten is over whisky. Hij verdiepte zich er een 2 tal jaar in en kocht met zijn drinkgeld 100den flessen. Zo leerde hij de smaken kennen en deed hij veel kennis op. Toen we zo’n 5 jaar geleden een brasserie – koffiehuis openden hebben we al deze flessen geïntegreerd en er ook een whiskybar van gemaakt. Het was de bedoeling om van de whisky een beleving te maken. Dus heeft Thibaut uitleg over de geur, de smaak en de herkomst bij ieder glas. Al vlug werd Thibaut ook meer en meer gevraagd op tastings om die te begeleiden en op whisky beurzen. Zo’n jonge gast die met zoveel passie spreekt, valt onmiddellijk op.
Het waren de mensen zelf die vroegen waarom we zelf geen whisky zouden gaan maken… Dat leek ons inderdaad de volgende stap en we begonnen met de aanvragen. Het duurde bijna 1 jaar voor we konden beginnen. Na 6 maanden rijpen konden de whisky liefhebbers ons product voor het eerst proeven. De smaak sloeg onmiddellijk aan en toen wisten we dat we goed bezig waren. Tot op vandaag verkopen alle flessen in record tijd uit. Dat hadden we nooit verwacht of gehoopt. Nu hebben we zelfs fan’s !