Home > Brugge biedt met ‘Tope Riejn’ aangepaste fietsen aan voor personen met beperking

Brugge biedt met ‘Tope Riejn’ aangepaste fietsen aan voor personen met beperking

Geschreven op 3 mei 2024 om 08:56 door Mario De Wilde

In Brugge zijn er tal van uitleensystemen voor fietsen en auto’s, maar voor personen met een beperking is het vinden van een aangepaste fiets vaak een uitdaging. Velen van hen willen graag samen met hun familie van een fietstocht genieten, maar hebben beperkte mogelijkheden om een geschikte fiets te lenen. Hoewel er veel aangepaste fietsen beschikbaar zijn in VAPH-voorzieningen en WZC’s in Brugge, worden deze tot op heden niet uitgeleend aan externe gebruikers. Dit bracht een mooie kans met zich mee om hier verandering in te brengen.

In het unieke project ‘Tope Riejn’ (Brugs voor samen rijden) zijn alle beschikbare aangepaste fietsen in Brugge onder één platform – namelijk Cozywheels – gebundeld. Dit eenvoudige, maar efficiënte systeem stelt mensen in staat om ‘vriend’ te worden van een fiets, waardoor ze toegang krijgen tot een breed scala aan aangepaste fietsen (rolstoelfietsen, duo of riksjafietsen, tandems, …). “Brugge is zo de eerste stad die bestaande fietsen van partners op diverse locaties in Brugge, onder een bestaand uitleensysteem bundelt en ontleent”, zegt schepen van Welzijn Pieter Marechal. “Als stadsbestuur zijn we immers vastbesloten om alle inwoners de mogelijkheid te bieden om een goed leven te leiden en deel te nemen aan sport, cultuur en familiale activiteiten. Dit is waar het motto ‘Brugge draait om mensen’ voor staat. Daarom werkten we samen aan een oplossing die de toegang tot aangepaste fietsen voor iedereen vergemakkelijkt.”

Alle Bruggelingen krijgen de kans om lid te worden van Cozywheels tegen een sterk gereduceerd tarief. Met een speciale kortingscode van de Stad Brugge kan men voor slechts 10 euro per jaar lid worden van Cozywheels en genieten van de vrijheid om te fietsen, ongeacht de beperking.
Schepen van sociale zaken Pablo Annys: “Brugge profileert zich met ‘Tope Riejn’ meer dan ooit als een echte en inclusieve fietsstad. Mensen met een beperking en verminderde mobiliteit kunnen op deze manier, maximaal genieten van beweging en buitenlucht. De samenwerking met welzijnsverenigingen Mintus en Ons Huis versterkt het aanbod verder.” Het project zal ook instappen op de vernieuwde Gfietst.be dat binnenkort online komt.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.