Home > Brugge benut voorkooprecht voor aankoop historisch Redemptoristinnenklooster

Brugge benut voorkooprecht voor aankoop historisch Redemptoristinnenklooster

Geschreven op 7 februari 2024 om 07:16 door Mario De Wilde

Het stadsbestuur van Brugge is sinds augustus 2023 huurder van diverse ruimtes voor de Stedelijke Academie in het Redemptoristinnenklooster in de Katelijnestraat 105 voor een periode van 25 jaar. De eigenaar van het klooster, NV Katelijne, heeft besloten om het pand te verkopen. Als huurder heeft Stad Brugge een voorkooprecht. Aan de Gemeenteraad zal voorgesteld worden om dit voorkooprecht uit te oefenen.

De koopovereenkomst omvat meer dan alleen de ruimtes die op vandaag worden gehuurd door Stad Brugge. Momenteel is Stad Brugge al eigenaar van de achterliggende tuin met relicten en tuinmuur, en binnenkort zal zij ook eigenaar worden van de ‘Kalvariebergtuin’. Het klooster, inclusief de tuin en de voormalige oranjerie aan de Visspaanstraat, is opgenomen in de inventaris van het bouwkundig erfgoed.

De verhuurder, NV Katelijne, heeft aan de Stad gevraagd of ze haar voorkooprecht wenst uit te oefenen. Schepen van Eigendommen en Financiën Mercedes Van Volcem: “Momenteel betalen we jaarlijks een huur van 94.758,12 euro, wat overeenkomt met ongeveer 17 jaar huur in vergelijking met de voorgestelde verkoopprijs. De aankoop van dit gebouw is dus een goede zet. Zo is ook de toekomst van de school verzekerd.”

Burgemeester Dirk De fauw: “We hebben deze vraag zorgvuldig overwogen en oefenen graag ons voorkooprecht uit. Het voormalige klooster heeft niet alleen een historische waarde, maar is dankzij haar indeling en ligging ook uiterst geschikt om de lessen van de Stedelijke Academie in te organiseren. Als we het pand niet zouden kopen, dan moeten we ook weer een nieuwe zoektocht opstarten om nieuwe leslokalen te vinden en in te richten. Ook dat zou kosten met zich meebrengen.”

“Ik ben blij dat dit pand in goede staat verkeert en we zullen er ook als een goede huisvader voor zorgen. Het pand is recent gerenoveerd en aangepast in functie van het organiseren van lesactiviteiten. We gaan ervan uit dat er nu geen extra kosten nodig zullen zijn om het gebouw te renoveren. Het is onze verantwoordelijkheid om dit erfgoed te koesteren en te bewaren voor toekomstige generaties”, zegt schepen van Facilitair Beheer Minou Esquenet.

Schepen van Onderwijs Jasper Pillen: “We zien deze aankoop van de ingehuurde ruimtes als de verankering op langere termijn van de aanwezigheid van stedelijke onderwijsactiviteiten op deze historische locatie. Het kunstenonderwijs heeft al een mooie geschiedenis in de Katelijnestraat en deze cluster wordt nu nog versterkt. Ik kijk alvast uit naar de inhuldiging van de atelierruimte in de kerk van de Redemptoristinnen later dit jaar.”

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.