Home > Brugge, als bakermat van de loterijen, nu ook in stripvorm: ‘Het Lot van Brugge’

Brugge, als bakermat van de loterijen, nu ook in stripvorm: ‘Het Lot van Brugge’

Geschreven op 23 januari 2024 om 12:31 door Mario De Wilde

Wist je dat Brugge de bakermat van de hedendaagse loterijen is? Het fenomeen ontstond in 1441 in Brugge. Het stripverhaal ‘Het lot van Brugge’, uitgegeven door Standaard Uitgeverij i.s.m. De Nationale Loterij, brengt vanaf vanaf volgende week woensdag de oorsprong van deze populaire geschiedenis in beeld.
Loting
Het verhaal? De jonge notulist Pieter Van de Vagheviere ziet de economische sancties na de mislukte opstand van de Bruggelingen tegen de Bourgondische hertog Filips de Goede en de armoede die daaruit voortvloeit met lede ogen aan. Op een dag wordt hij door het stadsbestuur aangesteld om de loting te organiseren waarmee de nieuwe wijnschroder van de stad zal gekozen worden.

Het ambt van wijnschroder is zeer lucratief en de Bruggeling die de loting wint zal veel geluk hebben. Zou het niet fijn zijn als er meerdere mensen op deze manier een prijs konden winnen? Van de Vagheviere krijgt een briljant idee en zal er alles aan doen om dit te verwezenlijken. Al gauw zal men van heinde en verre naar Brugge komen “omme daer advis te hebbene hoe men daer de lotinghen ghedaen hadde….
Venster
Kristof Berte (bekend van o.a. ‘Jommeke’ en ‘De Bergenvaarders’) goot deze historiek in een stripscenario. De graphic novel werd geïllustreerd door Frodo De Decker, bekend van ‘Het verhaal van Vlaanderen’. “Vooraleer ik aan het schrijfwerk begon, heb ik best veel tijd gespendeerd aan het bestuderen van de historische en economische achtergronden van de eerste loterij”, vertelt Kristof Berte. “Dat helpt om de personages in een geloofwaardige context te plaatsen. Maar het mocht geen droog naslagwerk worden. Het blijft uiteindelijk vooral een verhaal over liefde en geluk. ‘Het lot van Brugge’ is niet alleen een verhaal over de allereerste loterij, maar is ook een venster op het 15e-eeuwse Brugge en bij uitbreiding op Vlaanderen in de 15e eeuw”, vertelt de tekenaar. “Het weergeven van het leven van de gewone man en vrouw in die periode is wat ik persoonlijk het leukste vond aan dit project.”

‘Het lot van Brugge’ telt 48 pagina’s en kost 15,99 euro. De strip wordt te koop aangeboden vanaf 31 januari.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.