Home > Brouwerij De Halve Maan behaalt de meest veelomvattende voedselveiligheidsnorm

Brouwerij De Halve Maan behaalt de meest veelomvattende voedselveiligheidsnorm

Geschreven op 10 april 2019 om 12:51 door Mario De Wilde

Meer dan anderhalf jaar werd door het kwaliteits- en productieteam van de Brugse stadsbrouwerij De Halve Maan hard gewerkt om als een van de eerste Vlaamse brouwerijen het kwaliteitslabel FSSC 22000 te behalen. Deze week werd dan ook het glas gehoffen op de het welslagen van dit intensieve traject.
De Halve Maan heeft uit eigen initiatief deelgenomen aan de procedure voor het verkrijgen van dit certificaat, dat een stap verder gaat dan de standaard ISO 22000. Xavier Vanneste: “Ons bedrijf is in volle groei, daarom willen we kwaliteit en vakmanschap steeds voorop stellen. Tijdens dit traject werd niet alleen de voedselveiligheid binnen het bedrijf doorgelicht, maar ook de structuur van het bedrijf, de professionaliteit van het personeel, de infrastructurele werking en veiligheidsnormen, de traceerbaarheid van alle grondstoffen, enz… Het was een intens traject van anderhalf jaar waar we fier kunnen op terugblikken.”

Kwaliteitsvol en voedselveilig eindproduct
FSSC 22000 is een certificatieschema voor voedselveiligheidssystemen gebaseerd op de bestaande internationale standaard ISO 22000 in combinatie met ISO/TS 22002-1. FSSC 22000 is in tegenstelling tot ISO 22000 wél erkend door GFSI (Global Food Safety Initiative) en zit daarmee op het niveau van standaarden zoals BRC en IFS.
Kwaliteitscoördinator Stefanie Kerckhof: “Het certificaat staat voor een manier van werken in het bedrijf, waarbij alle werknemers continu streven naar een kwaliteitsvol en voedselveilig eindproduct, een ‘work in progress’. Nieuwe procedures werden ontwikkeld, bestaande procedures werden in detail bekeken en geoptimaliseerd. Uiteraard bleven en blijven de recepten van de bieren steeds onveranderd, want met dit label willen we meer dan ooit de vertrouwde smaak van onze bieren voor de consument garanderen.”

Elk flesje uniek traceercode
Het certificaat houdt ook in dat leveranciers bij aankoop van grondstoffen en verpakkingen alle kwaliteitsparameters moeten kunnen garanderen. Daarnaast bevat elk flesje en elk vat een unieke traceercode, waardoor ze makkelijker teruggeroepen kunnen worden als dat nodig zou zijn. Hierdoor kunnen zowel consument als afnemer van onze bieren correct geïnformeerd worden en kan er op een snelle en efficiënte manier gereageerd en gecommuniceerd worden. Het kwaliteitsteam zit wekelijks samen met de directie voor beoordeling van de producten, werking en leveranciers. Brouwerij De Halve Maan is sedert haar herstart in 2005 (met de lancering van het succesvolle Brugse Zot bier door de 6e generatie familiale brouwers) een van de snelst groeiende brouwerijen in het land, met een jaarlijkse “double digit” groei. Met deze groei gaat een intensief investeringstraject gepaard, zo werd de laatste jaren al geïnvesteerd in productie uitbreidingen en moderniseringen. Recent kwam het bedrijf wereldwijd nog in de aandacht met de fameuze ondergrondse bierpijplijn die brouwerij en bottelarij met elkaar verbinden en werd Brugs Tarwebier toegevoegd aan het assortiment. Eind 2020 zal de grote uitbreiding van de site aan de bottelarij operationeel zijn.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.