Home > Broers Delahaye van Vaste Vuist Lauwe worden beiden Belgisch Kampioen toestelturnen

Geschreven op 31 mei 2023 om 07:56 door Mario De Wilde

Het pinksterweekend van 2023 was voor de turnsportwereld een belangrijk weekend. Op verschillende plaatsen in het land verzamelden de beste gymnasten van België uit elke categorie om te strijden voor de titel van Belgisch kampioen. Voor de jongens en meisjes van Sportgroep Vaste Vuiste Lauwe die aan toestelturnen doen, ging dit door in Libramont. De trampoline gymnasten van Vaste Vuist Lauwe kon je dan weer aan het werk zien in Brugge. Er waren 21 gymnasten (trampoline, toestelturnen jongens en toestelturnen meisjes) present van Sportgroep Vaste Vuist Lauwe tijdens dit BK. Ze behaalden maar liefst 10 podiumplaatsen waarvan 4 Belgische titels. Maar sowieso is deelnemen aan het BK een prestatie op zich, want dat betekent dat je bij de 24 beste gymnasten in jouw categorie behoort in België.

In Libramont ging Alexander Delahaye op zaterdag onmiddellijk met de titel van Belgisch kampioen aan de haal in de categorie B17-18. Hij had een grote voorsprong op de concurrentie. Bij de A17-18 (hoogste niveau) was de strijd iets spannender voor Victor Tournicourt van Vaste Vuist Lauwe (topsportgymnast in Gent). Na 5 toestellen stond hij op plaats 1 met 0,1 punt meer dan de toen nummer 2. Helaas kon hij de kleine voorsprong niet behouden. Toch een zeer knappe tweede plaats voor Victor.
Bij de B15-16 had Lennert Depoorter een wat mindere wedstrijd. Niet alles liep zoals gepland. Hij belandde net naast het Belgisch podium op een vierde plaats.
Bij de meisjes behaalde Alice Francoy (topsportgymnaste in Gent) bij de seniores A de derde plaats op zaterdag.

Op zondag zagen we opnieuw meisjes en jongens aan het werk. ’s Morgens was het de beurt aan de meisjes uit het vijfde leerjaar, B11. Aangezien de Waalse meisjes heel sterk zijn, hadden ze niets te verliezen. Toch waren de zenuwen erg gespannen. Ondanks de stress telden we bij de vijf dames samen slechts 1 val, wat op zich al een prestatie was.  Olivia Lecluyse werd met haar 7de plaats de eerste Vlaming.  Febe Timmerman en Hélène Ververken mochten de top 10 afsluiten met een 9de en 10de plaats. Fien Dezwarte kon verder het rijtje vullen met een 11de plaats en tot slot werd Margaud Dujardin 16de op 24 deelneemsters.
Nadien was het de beurt aan de seniores B, Anke Dejonghe en Rachel De Gryse. Op vorige wedstrijden hadden ze al vaak een mooi resultaat kunnen neerzetten, helaas verliep niet elke oefening zoals gehoopt en moesten de dames heel wat vallen incasseren. Toch beten beide meisjes door en probeerden ze bij elk toestel weer het beste van zichzelf te geven. Rachel werd uiteindelijk 8ste en Anke 22ste. Emme D’Helft en Lou Derudder sloten voor de meisjes de dag af. Beiden hadden wat last van de zenuwen op het BK en lieten hierdoor op enkele toestellen vallen noteren. Op 24 deelnemers werd Lou uiteindelijk 10de en Emme 16de.

Bij de jongens kwam er een tweede Belgisch kampioen, Arthur Delahaye behaalde in zijn categorie B13-14 de titel. Zo deed hij evengoed als zijn broer de dag voordien. Twee Belgisch kampioenen ten huize Delahaye!
Nio Witdouck turnde een perfecte wedstrijd en werd in zijn categorie A12 dan ook knap tweede. Bij de A11 turnde Bogdan Hierohiiev zich naar een knappe 5de plaats in het open klassement. Als niet-Belg kan hij niet opgenomen worden in het Belgisch kampioenschap. Hij ontving wel een groot applaus van het publiek. Mats Detollenaere behaalde na een feilloze wedstrijd een mooie top 8 plaats in de categorie B11.
In de categorie A13-14 behaalde Oscar Tournicourt, van wie de broer ook al op het BK stond de dag voordien, een hele mooie verdiende 7de plaats. Richard Skvarcheuski turnde een heel knappe wedstrijd en belandde als eerstejaars op een mooie 12de plaats. Nicolas Beyls blesseerde zich en kon niet alles toestellen afwerken, maar werd toch nog mooi 13de.

Op maandag kwamen in Libramont enkel nog de meisjes toestelturnen in actie. In de voormiddag de meisjes B12 met als vertegenwoordigers voor Vaste Vuist Lauwe, Esmée Werbrouck en Cammie Debaveye. Beide meisjes turnden heel stabiel, maar ook in deze categorie namen de Waalse meisjes de bovenhand met hele mooie en moeilijke oefeningen. Cammie werd met een 5de plaats de eerste Vlaamse gymnaste, terwijl Esmée verdienstelijk 8ste werd van België. Iniya Tanghe was als laatste aan de beurt voor Vaste Vuist Lauwe op dit BK bij de B13. Haar wedstrijd verliep niet zoals gehoopt, door een val aan drie van de vier toestellen. Ze werd uiteindelijk 16de van de 24 deelnemers.

Op hetzelfde moment sprongen de trampolinegymnasten hun reeksen voor de Belgische titel in Brugge. Het werd de ultieme bekroning van een mooi trampolineseizoen. Een kampioenschap vol teamspirit waarvoor al onze wedstrijdgymnasten geselecteerd waren. Emotioneel was het ook: hoogtes en onverhoopte resultaten, maar ook laagtes en ontgoochelingen.

Lucie Debrycke (A11) bevestigde haar sterke vorm van op het Vlaams Kampioenschap en eindigde op een fantastische zesde plaats, en dit op slechts twee tienden van een finaleplaats (in het A-niveau mogen de eerste vijf gymnasten een extra vrije reeks springen om de definitieve uitslag te bepalen). Elia Foulon(A12), topfavoriet, moest het ook nog waar maken. Vanuit topsport Deinze werd geopteerd voor de limiet WAGC en aldus een hoog gegrepen moeilijkheid. De spanning van “de laatste kans” werd wat te veel voor onze beloftevolle springer, maar hij slaagde er wel in om het brons mee naar huis te nemen.

Mare Bourgeois (B12) was ongenaakbaar. Met een prachtig afgewerkte oefening gaf ze iedereen het nakijken. De gouden medaille, het bovenste schavotje, de titel van Belgisch kampioen. Ook Charlot Becquart (B15-16) ging voor de hoogste plaats, maar de zenuwen deden hem de das om. Uiteindelijk toch een mooi verdiende 3de plaats op het BK. Sarah Dujardin (B13) had moeite met de zenuwen onder controle te krijgen. Niettemin sprong ze een gewaagde vrije oefening van hoge moeilijkheid. Ze slaagde bijna, ze kon eindigen met een dubbele salto… maar als negende sprong in plaats van als tiende sprong. Sarah eindigde vijfde, een heel mooi resultaat!
Elouise Tanghe (B+17), met ambities voor een top vijf, eindigde na een mooie oefening … op plaats zes. Toch alom tevredenheid voor de geslaagde moeilijkere oefening.

Het synchroonspringen lukte minder goed voor Mare Bourgeois en Sarah Dujardin (B11-15). Het werd net geen podiumplaats. Ook Eline Duyvejonck en Thibault Van Den Noortgate (B11-15) moesten de ontgoocheling verbijten nadat een strenge jury, bij hun eerste reeks, slechts drie sprongen aanrekende. Bij Charlot Becquart en Elouise Tanghe was het bibberen: een mooie eerste reeks, maar een “redden-wat-er-te-redden-valt” tweede reeks. Toch slaagden ze om het goud naar zich toe te trekken en te triomferen op het hoogste podium.

De trainers kijken dus met veel trots terug op het voorbije sportseizoen. Ze willen via deze weg ook de ouders, het bestuur van Vaste Vuist Lauwe, de juryleden en allen die de gymnasten ondersteunen bedanken. Dikke merci! Samen sterk! Bluvn buzze geevn!