Home > Bredene is eerste gemeente in Vlaanderen die statiegeld op blikjes en PET-flessen geeft

Bredene is eerste gemeente in Vlaanderen die statiegeld op blikjes en PET-flessen geeft

Geschreven op 14 juli 2022 om 08:15 door Mario De Wilde

De gemeente Bredene start een proefproject om het zwerfvuil op het strand aan te pakken en voert tussen 15 juli en 15 augustus 2022 statiegeld in op PET-flessen en blikjes in Bredene. Het gemeentebestuur wil al geruime tijd dat de verschillende overheden een statiegeldsysteem invoeren. Sedert 2015 werkt burgemeester en Vlaams Parlementslid Steve Vandenberghe reeds aan een dossier om op Vlaams niveau statiegeld in te voeren. “Opgeven staat niet in mijn woordenboek, in onze eigen gemeente Bredene hebben we al heel wat initiatieven genomen om statiegeld op een of andere manier gedeeltelijk in te voeren. Maar ik denk dat ook Vlaanderen niet kan en mag achterblijven”, aldus Vandenberghe. “Iedereen die een dagje doorbrengt op onze Belgische stranden stoort er zich aan . Tegen het einde van de dag liggen er meer plastic flesjes en blikjes op het strand dan dat er dagjestoeristen op een handdoek hebben gelegen. Onze stranden moeten terug veilig en proper worden en de invoering van statiegeld kan daarvoor een wereld van verschil maken.”

Gedurende één maand wordt aan de Bredense strandposten 1, 2 en 3 statiegeld ingevoerd op de verkoop van PET-flessen in blik. “Aan Twins Surfclub en de beachbars van de strandposten 2 en 3 krijgt men 0,20 euro terug als men de lege verpakking met sticker terugbrengt naar de toiletdame aan de strandpost. Bredene wil hiermee resoluut inzetten op minder zwerfvuil op het strand en plastic op zee. Het is een eerste stap om statiegeld op PET-flessen en blik bekend te maken en inwoners en toeristen te sensibiliseren, maar we hebben ook de absolute ambitie om te bewijzen aan de Vlaamse regering dat statiegeld op blikjes en PET-flessen de enige manier is om zwerfvuil significat te reduceren”, weet Vandenberghe.
Schepen van milieu Kelly Spillier: “Het strand moet je eigenlijk vergelijken met een natuurgebied, het enige wat je hier mag achterlaten zijn je voetstappen. Dit proefproject is naast sensibiliserend ook symbolisch van grote waarde voor de vele vrijwilligers, zoals de Proper Strand Lopers, en alle kustgemeenten die zich dagelijks inzetten om de stranden, duinen en de zee proper te houden.”
Slechte zwerfvuilcijfers bewijzen noodzaak statiegeld
Bredene is net als vele andere gemeenten al geruime tijd aangesloten bij de statiegeldalliantie.
“Als kustburgemeester wordt ik dagelijks geconfronteerd met de enorme hoeveelheden plasticafval op onze stranden en de hoge opruimkosten die hiermee gepaard gaan. Het zwerfvuil is een grote ergernis bij alle Bredenaars en burgers in het algemeen maar in plaats van te verminderen, neemt de problematiek steeds maar toe, dat blijkt uit cijfers van de OVAM. De vele, doorgaans dure, beleidsinitiatieven (Mooimakers) en sensibiliseringscampagnes en vrijwilligersacties ten spijt. We moeten immers niet alleen alles op alles zetten om te zorgen voor een proper strand en zee, maar ook voor minder zwerfvuil in ons dagelijks bestaan”, besluit Vandenberghe.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.