Home > Bouwwerken nieuwe gym- en trampolinehal Ingelmunster starten dit najaar en die ziet er zo uit

Bouwwerken nieuwe gym- en trampolinehal Ingelmunster starten dit najaar en die ziet er zo uit

Geschreven op 25 januari 2023 om 13:55 door Mario De Wilde

Omdat er dringend nood is aan extra sportruimte, starten dit najaar de bouwwerken voor een nieuwe gym- en trampolinehal in Ingemunster. De nieuwbouw komt aan de kant van de Ring en zal één geheel vormen met het sportcentrum. Ingelmunster bezit heel wat bloeiende sportverenigingen die allemaal ruimte nodig hebben om te trainen en te sporten. Zoals vermeld in het beleidsplan ‘de 10 Grote Werken’ wil het bestuur deze legislatuur werk maken van een sport- en vrijetijdspark, met een uitbreiding van het sportcentrum. De huidige sportinfrastructuur barst uit zijn voegen. Een nieuwe sporthal brengt hier verandering in. Omdat de gym- en trampolineverenigingen verhuizen naar een nieuwbouw komt er in de bestaande sporthallen ruimte vrij voor andere indoorsporten en grotere evenementen.

De gloednieuwe sportzaal komt aan het sportcentrum, aan de kant van de Ring. GC Architecten tekende de plannen. De huidige verouderde vleugel met kleedkamers, sanitair en administratie verdwijnt. In de plaats komt een nieuwbouw van 869m² in twee bouwlagen. De nieuwe sporthal bevat een gym- en trampolinehal, nieuwe douches en sanitair en voldoende bergruimte. Op de verdieping vind je de tribune van de huidige sporthal en open zitruimtes met zicht op de gymzaal.
De gevels van het sportcentrum krijgen nieuwe isolatie en dezelfde gevelbekleding als de nieuwbouw. Zo vormen beide gebouwen één visueel geheel.
Multifunctioneel gebruik
Het is de bedoeling om de nieuwe gym- en trampolinehal multifunctioneel te gebruiken. De turn- en trampolineverenigingen krijgen voorrang in het gebruik van deze ruimte. Onze eigen clubs en de turnclubs van Ledegem en Lendelede, waar we een samenwerkingsverband mee afsloten.
Ook de scholen zullen de zaal frequent gebruiken.
Energie
De stookplaats van het sportcentrum en de cafetaria is niet meer aangepast aan de huidige normen. De verwarmingsketel is verouderd, er is geen ventilatie en de isolatie is ondermaats. De gevels van de oude sporthal krijgen daarom nieuwe isolatie en dezelfde gevelbekleding als de nieuwbouw. Zo vormen beide gebouwen één visueel geheel. De verwarming van de nieuwe gymhal en het sportcentrum gebeurt met warmtepompen waarbij zonnepanelen elektriciteit leveren.
Evenementenplein
De zone aan de voorzijde van het nieuwe gebouw transformeert in een evenementenplein. Een ideale plaats om sportactiviteiten te organiseren. In deze zone is ook ruimte beschikbaar om de cafetaria te voorzien van een terras. Podiumelementen, grasstroken en een trapzone zorgen voor de verbinding.
Het speelplein op het Sportpark wordt aangepast. De hoge bermen verhuizen naar de buitenkant van het terrein. Zo krijg je vanuit het sportcentrum een beter zicht op de speeltoestellen.
Het competitieveld van de krachtbalclub blijft op de huidige locatie, de trainingsvelden verhuizen naar een andere plaats op het Sportpark.
Toegankelijkheid
In de huidige sporthal is al een lift aanwezig. Omwille van een beperkt hoogteverschil op de eerste verdieping van de nieuwbouw, komt er een bijkomende lift. Alles is aangepast aan de verordening toegankelijkheid (draaicirkels, deurbreedtes, hellingen, …) en uiteraard is er ook aangepast sanitair voorzien. Twee kleedkamers op het gelijkvloers en een scheidsrechterslokaal zijn helemaal uitgerust voor mensen met een beperking.
Wat met de evenementenhal?
De gym- en trampolineverenigingen verhuizen naar de nieuwe sporthal. Daardoor komt er in de evenementenhal 615m² ruimte vrij voor andere indoorsporten. De huidige betonvloer in het verste deel maakt plaats voor een elastische sportvloer.
Timing
De start van de werken is voorzien in het najaar, de opening van het nieuwe zaaldeel in het najaar van 2024.
Kostenplaatje
De Vlaamse regering voorziet 992.250 euro voor de bouwwerken, het gemeentebestuur betaalt 4.250.000 euro (excl. btw). Foto: gemeente Ingelmunster

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.