Bloembollen planten voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid in Reninge
Onder de noemer ‘50.000 bloemen voor Flanders Fields’ worden verspreid over verschillende locaties in de Westhoek bloembollen van de allium geplant. In het voorjaar van 2024 wordt Flanders Fields zo omgetoverd tot een paarse bloemenzee. De plantactie kadert in het WO1-herdenkingsproject ‘Landscapes’ van Westtoer. Samen dragen we met dit verbindend vredesproject zorg voor ons herdenkingslandschap. Het is eveneens een krachtige oproep voor vrede, vrijheid en verdraagzaamheid.
Gisteren vond in aanwezigheid van enkele leden van de soldatenbond en het college van burgemeester en schepenen een plantactie plaats op de voormalige militaire begraafplaats in de Hoflandstraat in Reninge. De begraafplaats was al tijdens de Eerste Wereldoorlog in gebruik, maar werd pas definitief aangelegd in 1920. Behalve Belgische en zeven Franse gesneuvelde soldaten uit de Eerste Wereldoorlog werden er ook 21 Britse soldaten begraven die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Vanaf 4 maart 1968 werd de begraafplaats ontruimd: 117 graven werden overgebracht naar de begraafplaats van Hoogstade, de overige gesneuvelden naar deze van Westvleteren. De Britse en Canadese soldaten vonden een laatste rustplaats in de Britse militaire begraafplaats van Adegem.
De rode bakstenen muur met smeedijzeren traliewerk en het tweeledige smeedijzeren toegangshekken zijn nog aanwezig, net als het schuilgebouw. Met respect voor de geschiedenis zal de site heringericht en omgevormd worden tot een unieke stilte- en ontmoetingsplek. Op de voormalige militaire begraafplaats staan ook enkele herdenkingsmonumenten en het kunstwerk Paradise Lost, een metershoge gekruisigde Christus in cortenstaal van kunstenaar Klaas Bullynck.
De bloem allium is een sierui die symbool staat voor bescherming en het afwenden van gevaar. De bloem is geliefd bij bijen en vlinders, wat de impact op de biodiversiteit vergroot. De plant zal meerdere jaren telkens in mei en juni bloeien. Er werd voor de allium als universele herdenkingsbloem gekozen omdat bloemen als de papaver of korenbloem een te sterke link hebben met respectievelijk de Commonwealthlanden en Frankrijk.