Home > Blauwalgen teisteren opnieuw de put in Nieuwkapelle (Diksmuide)

Blauwalgen teisteren opnieuw de put in Nieuwkapelle (Diksmuide)

Geschreven op 6 juli 2020 om 19:06 door Mario De Wilde

Het is vanaf vandaag 6 juli verboden om in het water te gaan in de put van Nieuwkapelle. Het water bevat blauwalgen, dit werd bevestigd door de Vlaamse Milieumaatschappij. Blauwalgen zijn gevaarlijk voor de gezondheid. Burgemeester Lies Laridon liet daarom een politieverordening opmaken om zwemmen te verbieden. Ook vissen en alle andere vormen van waterrecreatie (kajak/bootje varen) worden tijdelijk afgeraden. Vorige week werd in de put van Nieuwkapelle een minimale sluier van vermoedelijk blauwalgen vastgesteld op het water. De VMM (Vlaamse Milieumaatschappij) werd meteen op de hoogte gesteld. Na onderzoek van een staal bevestigen zij dat het om blauwalgen gaat. Burgemeester Lies Laridon liet een politieverordening opmaken met een verbod om in het water te gaan. Ook vissen wordt tijdelijk afgeraden, net als de hond laten spelen in het water. Blauwalgen in het water zijn niet zo ongewoon. Elk jaar heeft de Put ermee te kampen.

Verbod vermoedelijk de hele zomer

Zodra de drijflaag verdwenen is plannen we een nieuwe staalname in om te zien of het terug veilig is om in het water te gaan. Het zwemverbod geldt vermoedelijk nog de hele zomer. Vooral in stilstaand, voedselrijk oppervlaktewater kunnen bij warm weer cyanobacteriën woekeren. Cyanobacteriën zijn bacteriën, ook wel eens blauwalgen genoemd, die drijvend aan het wateroppervlak een blauwgroene, soms roodbruine, olieachtige laag vormen op het water. De cyanobacterie is een probleem dat vaker en vaker voorkomt. Mede door de opwarming van de aarde.

Mogelijke symptomen

Symptomen bij de mens zijn: een geïrriteerde rode huid, jeuk, hoofdpijn, maagkrampen, misselijkheid, braken, diarree, koorts, een pijnlijke of rode keel, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. De klachten beginnen binnen de twaalf uur na de blootstelling en houden ongeveer vijf dagen aan. Nadien verdwijnen ze meestal vanzelf. Bij twijfel kan je best de huisarts consulteren. Vergiftigingen door blauwalgen komen alleen tot stand door inname van water via de mond. Het gif irriteert de huid wel, maar dringt er niet in door. Bij volwassenen doen ernstige vergiftigingen zich gelukkig zelden voor. Kleine kinderen echter zijn kwetsbaarder door hun lager lichaamsgewicht en hun sneller metabolisme, maar vooral omdat zij sneller en meer water binnenkrijgen. Dit geldt trouwens ook voor honden, omdat die altijd met open snuit zwemmen.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.