Home > Blankenberge wil zwaar inzetten op veilig verkeer én ondertekent het SAVE-charter

Blankenberge wil zwaar inzetten op veilig verkeer én ondertekent het SAVE-charter

Geschreven op 19 oktober 2023 om 10:10 door Mario De Wilde

Het lokaal bestuur Blankenberge ondertekende vandaag het SAVE-charter Steden & Gemeenten van Ouders van Verongelukte Kinderen-SAVE vzw (OVK). SAVE staat voor ‘Samen Actief voor Veilig Verkeer’. OVK-SAVE vzw is een lotgenotenvereniging die families die hun kind hebben verloren in het verkeer ondersteunt. Ze voert strijd tegen een te grote verkeersonveiligheid, in het bijzonder daar waar het gaat om kinderen en jongeren. Blankenberge geeft met de ondertekening van het SAVE-charter een duidelijk signaal zich actief te willen inzetten voor meer verkeersveiligheid.

Patrick De Klerck, schepen van Mobiliteit: “Met de ondertekening van het SAVE-charter zetten we een verdere stap in de concrete uitwerking van ons lokaal mobiliteitsplan. Eén van de krachtlijnen van dit mobiliteitsplan is de verkeersveiligheid voor de verschillende weggebruikers, in de eerste plaats de wandelaar en de fietser. Samen met de leden van het SAVE-charter zullen we nu op het terrein bekijken waar we de doelstellingen van het charter verder vorm kunnen geven.”

De stad krijgt begeleiding van OVK-SAVE om een actieplan verkeersveiligheid uit te werken. In dit actieplan worden de acties omschreven die de gemeente wil realiseren. Deze acties sluiten aan bij de zeven SAVE-doelstellingen (zie hierna).

SAVE-charter Steden en Gemeenten

Het SAVE-charter Steden & Gemeenten bestaat uit zeven SAVE-doelstellingen die een grotere veiligheid beogen voor elke weggebruiker en voor jongeren en kinderen in het bijzonder:

1. De opmaak en evaluatie van een verkeersveiligheidsanalyse.

2. De implementatie van het STOP-principe.

3. De afstemming van het mobiliteitsbeleid op kinderen en jongeren.

4. Het garanderen van een hoog handhavingsniveau.

5. De voorbeeldfunctie van de stad en de beleidsverantwoordelijken.

6. Een actief sensibilisatie- en educatiebeleid voeren.

7. De opvang van verkeersslachtoffers optimaliseren.

Door de ondertekening van het charter gaat Blankenberge het engagement aan deze algemene doelstellingen via concrete acties na te streven.

Björn Prasse, burgemeester: “Het meest concrete project dat de fiets- en wandelveiligheid verhoogt is de heraanleg van de schoolomgeving in de Van Maerlantstraat. Daar komt een fietsstraat waardoor kinderen en jongeren nog veiliger op school kunnen geraken. De aansluiting van de Van Maerlantstraat op de Vredelaan met een ovonde (een ovale rotonde) is ook al aangekaart bij de Vlaamse overheid om de oversteek ook daar nog veiliger te maken. De genomen tussentijdse maatregelen hebben zeker hun effect al gehad, maar de langetermijnoplossing is waar we reikhalzend naar uitkijken. Ook de verdere uitrol van de F34 fietsverbinding moet de doorstroming en veiligheid voor fietsers in onze stad nog verbeteren.”

Indien onze stad na een jaar (of meer) heeft bewezen een actieve bijdrage te hebben geleverd tot de verbetering van de verkeersveiligheid, dan ontvangt de stad het SAVE-label. In het hele proces zal de stad gesteund en begeleid worden door de SAVE-coördinator van OVK.

Meer info: www.ovk.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.