Home > Blankenberge krijgt maar liefst twee jaar uitstel voor gescheiden inzameling van gft-afval

Blankenberge krijgt maar liefst twee jaar uitstel voor gescheiden inzameling van gft-afval

Geschreven op 4 januari 2024 om 13:53 door Mario De Wilde

De gescheiden inzameling van groente-, fruit- en tuinafval (gft) gebeurt in Blankenberge ten vroegste vanaf 1 januari 2026. Het stadsbestuur kreeg hiervoor uitstel van OVAM, de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij. Sinds 1 januari 2024 zijn de meeste Vlaamse gemeenten en Brussel verplicht om organisch afval selectief op te halen. De inzameling gebeurt er in bakken of in de gft-zak, om vanaf 2027 definitief over te schakelen op bakken.

Blankenberge vroeg en kreeg een uitzondering op deze maatregel. Schepen voor Afvalbeheer Jurgen Content: “Onze stad telt veel appartementsgebouwen en tweedeverblijvers. Het is dan niet evident om veel bakken op het openbaar domein te plaatsen, met de wind als extra uitdaging. Het komende jaar onderzoeken we samen met het Intergemeentelijk samenwerkingsverband voor Vuilverwijdering en – verwerking in Brugge en Ommeland (IVBO) welke inzamelmethode het meest geschikt is voor elke specifieke situatie. Hoogstwaarschijnlijk zal een combinatie van bakken, zakken en ondergrondse inzameling van toepassing zijn.”

De finale beslissing valt in december 2024. Begin 2025 volgen de aanbestedingen om in 2026 te starten met de gft-inzameling. Ondertussen mogen inwoners van Blankenberge hun gft-afval blijven aanbieden in de restafvalzak. Foto stad Gent

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.