Home > Blankenberge in de bres voor slachtoffers overstromingen

Blankenberge in de bres voor slachtoffers overstromingen

Geschreven op 30 juli 2021 om 15:55 door Mario De Wilde

Anderhalve week geleden lanceerde Lokaal Bestuur Blankenberge een oproep om kinderkledij, toiletartikelen en poetsmateriaal in te zamelen voor de slachtoffers van de overstromingen in ons land. Gisterenochtend vertrok een bestelwagen vol hulppakketten naar de getroffen gebieden in Wallonië. Vanuit ’t Kinderpaleis, een depot voor kinderkledij-en speelgoed in Dienstencentrum De Bollaard, werd meteen gestart met de samenstelling van de pakketten voor kinderen.

Ook de oproep viel niet in dovemansoren. Inwoners en handelaars van Blankenberge en omstreken doneerden massaal kledij en goederen. ’t Kinderpaleis, versterkt met tien extra vrijwilligers, had de handen vol om de giften te verwerken en kant-en-klare hulppakketten per leeftijd samen te stellen. Intussen bleef het stadsbestuur in contact met de lokale besturen in de getroffen gebieden om hun noden in de kaart te brengen en zo vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Daaruit bleek dat er vooral een tekort was aan toiletartikelen, pampers en incontinentiemateriaal. Ook de poetspakketten waren erg gegeerd.

Dankzij de gulle giften van lokale handelaars en inwoners heeft Blankenberge zeer doelgericht 170 kant-en-klare hulppakketten kunnen samenstellen. Het stadsbestuur dankt iedereen die een bijdrage geleverd heeft aan deze inzameling, ongeacht hoe groot of klein. Dank ook aan ’t Kinderpaleis en de vele vrijwilligers om op korte termijn deze inzameling in goede banen te leiden.

Vervoer
In de loop van de week bood firma Ka-parket / ETC meubels zich aan om vrijwillig met de pakketten naar Wallonië te rijden. Donderdagochtend 29 juli vertrok een Blankenbergse delegatie met een volle bestelwagen naar drie locaties in Wallonië: Rendeux, Verviers en Pepinster.

Verdeling
In Rendeux nam OCMW-voorzitter mvr. Detiége de pakketten in ontvangst. Ze zullen worden verdeeld over zestien landelijke gemeenten.

Vervolgens trok de delegatie naar de grotere stad Verviers, waar ze de pakketten afleverden in Le Relais Social, een distributiecentrum voor voedsel en kledij.

Tot slot was Pepinster aan de beurt. Daar waren de gevolgen van de waterellende nog het meest zichtbaar. Met ingestorte gebouwen, gaten in het wegdek, weggespoelde bruggen, autowrakken in de rivieren, had het gebied meer weg van een oorlogszone. Het liet een diepe indruk na op de Blankenbergse delegatie. In de sporthall Jean Simon waren vele vrijwilligers druk in de weer, de jongste helper bleek amper zeven jaar oud. De delegatie bleef er anderhalf uur luisteren naar de medewerkers. Verhalen over modder, gebrek aan elektriciteit, evacuaties, ondrinkbaar water, vernielde huizen en veel onzekerheid. De pakketten waren meer dan welkom en werden meteen meegegeven met een verpleegster van het ONE, de Waalse evenknie van Kind en Gezin.

Noden opvolgen
Uit het bezoek van de Blankenbergse delegatie blijkt dat je best altijd contact zoekt met een plaatselijk lokaal bestuur of hulporganisatie, je navraagt waaraan er behoefte is en je steeds afspreekt wanneer je langskomt. Voldoende stockageruimte ter plaatse kan een probleem zijn. De medewerkers van ’t Kinderpaleis blijven sowieso in contact met de getroffen gemeenten en zullen de noden verder in de kaart brengen. Zodra daar duidelijkheid over is, zal erover gecommuniceerd worden via de stadskanalen.

Met speciale dank aan Ka-parket – ETC meubels – OptiCura / OptiMed – Apotheek Lloyds Pharma – Apotheek Feys-Warreyn – Apotheek Soetkin Op De Beeck – Apotheek Vansteenkiste S. – Apotheek Steevens – Bakkerij Vanbelleghem – Bakkerij Hacke en de Pamperbank voor hun bijdrage.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.