Home > Blankenberge gaat in zee met Fiber: klaar voor supersnel glasvezelnetwerk

Blankenberge gaat in zee met Fiber: klaar voor supersnel glasvezelnetwerk

Geschreven op 19 februari 2022 om 09:58 door Mario De Wilde

Blankenberge kondigt met trots aan het glasvezelnetwerk van Fiberklaar uit te rollen. Het is daarmee ook de eerste West-Vlaamse stad én de eerste stad aan de kust die met Fiberklaar in zee gaat. Inwoners kunnen daardoor in de toekomst profiteren van de voordelen van een supersnelle fiberaansluiting. Als twintig procent van de inwoners intekent op een fiberabonnement bij een van de deelnemende providers, kan Fiberklaar in het najaar van 2022 starten met de werken aan het netwerk. De aanleg gebeurt in overleg met het lokale bestuur en wordt, waar mogelijk, gecombineerd met andere infrastructuurwerken om de overlast tot een minimum te beperken.
2.5 miljard
Fiberklaar investeert meer dan tweeënhalf miljard euro om tegen 2028 anderhalf miljoen Vlaamse huishoudens te voorzien van glasvezel. Ook in het West-Vlaamse Blankenberge wil de speler zijn hoogtechnologische glasvezelnetwerk uitrollen. Het zou in de eerste fase gaan om circa 7265 aansluitingen. Fiberklaar maakt de internetinfrastructuur in heel de stad klaar voor de toekomst. Sneller en stabieler internet is vandaag de dag essentieel. Dit geldt zowel voor de vaste inwoners die met heel het gezin in één huis tegelijkertijd surfen, streamen en thuiswerken, als voor tweedeverblijvers die steeds vaker naar de kust komen en eveneens nood hebben aan supersnel internet voor hun thuiswerk edm. We kijken er naar uit om samen met Fiberklaar daarvoor de optimale infrastructuur te kunnen uitrollen,” zegt burgemeester Björn Prasse.
“De contacten met het lokale bestuur van Blankenberge verlopen constructief. We kijken ernaar uit om glasvezel naar de stad te brengen en haar inwoners toegang te bieden tot ons open netwerk. Overal in Vlaanderen zijn de mensen erg enthousiast over de uitrol van een glasvezelnetwerk, we zijn er dan ook sterk van overtuigd dat ook de West-Vlamingen mee zullen springen in ons project”, zegt CEO van Fiberklaar Rik Missault.
Start van werken bij twintig procent
Fiberklaar werkt nauw samen met het lokale bestuur en start het fibertraject met een uitgebreide informatiecampagne in Blankenberge via o.a. informatieavonden, informatiepunten en mailings. Daarin beantwoordt het alle persoonlijke vragen over glasvezel en de mogelijke aansluiting op het netwerk.
De uitrol zelf vindt plaats van zodra er minstens twintig procent van de inwoners intekent voor een glasvezelabonnement bij een van de deelnemende internetproviders. De installatie is gratis voor alle inwoners.
De aanleg gebeurt steeds in overleg met het lokaal bestuur en de inwoners en wordt waar mogelijk gecombineerd met andere infrastructuurwerken om de overlast tot een minimum te beperken.
Open netwerk
Het Vlaamse fibernetwerk is open voor alle operatoren. De gebruiker kiest zelf zijn eigen telecomprovider die het meest geschikt is voor diensten zoals internet, digitale TV, clouddiensten, gaming, VR, streaming en telefonie. Vanaf de eerste dag bieden Proximus, Multifiber, RapidXS en edpnet hun diensten aan en verwacht wordt dat nog andere providers op de fiberkar zullen springen.
Wat is fiber?
Fiber is een draad van glas, zo dun als een haar. Dankzij deze vezel kunnen enorme hoeveelheden data via lichtsignalen verstuurd worden in heel korte tijd en over enorme afstanden. Een groot voordeel is dat de draad ongevoelig is voor invloeden van buitenaf waardoor er nooit negatief effect is op de datastromen.
De grote voordelen van glasvezel
Oneindige hoeveelheid data – We doen steeds meer dingen tegelijk online: gamen, films en series streamen, bestanden downloaden, … Met fiber internet kan je met meerdere mensen van je gezin probleemloos samen online zijn tegen lichtsnelheid, met een haarscherpe kwaliteit en zonder haperingen. Fiber kan namelijk virtueel oneindige hoeveelheden data aan en is klaar voor alle toekomstige ontwikkelingen. Eigen aansluiting – Met fiber beschik je over je eigen aansluiting. Je hoeft jouw verbinding met niemand te delen en hebt geen last van digitale spitsuren. Zo is jouw verbinding steeds snel en stabiel en krijg je de internetsnelheid die beloofd wordt.

 

1 reactie

JAN
Geschreven op 2022-02-20 21:57:34
Hoe moet je intekenen

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.