Home > Bioboerderij Elzenhoeve Torhout is dit jaar de winnaar van de Groene Pluim

Bioboerderij Elzenhoeve Torhout is dit jaar de winnaar van de Groene Pluim

Geschreven op 23 januari 2024 om 08:23 door Mario De Wilde

Naar jaarlijkse gewoonte reikt de provincieraadsfractie van Groen een groene pluim uit op de provinciale nieuwjaarsreceptie van Groen, deze keer in Kuurne. Het thema dat gekozen werd is duurzaam toerisme.
De vier genomineerden waren:
Hotel des Brasseurs – De Haan
Het iconische Hotel des Brasseurs in De Haan onderging een enorme make-over: je wandelt er voortaan binnen in het eerste CO2-neutrale hotel van Vlaanderen. Zo investeerde eigenaar Thibaud Hermans in een geothermische warmtepomp, een zuiveringssysteem voor het afvalwater en duurzame vervoersmiddelen voor de personeelsleden. Die medewerkers komen trouwens in een ergonomische omgeving terecht, waar ze genieten van een goeie balans tussen werk en privé. Ook de gasten worden zalig in de watten gelegd. Zij proeven van lekkere, seizoensgebonden streekproducten.

Hotel des Brasseurs


De Elzenhoeve – Torhout
Hoe het eraan toegaat op een bioboerderij? Dat ontdek je in Torhout, op De Elzenhoeve. Bioboer Dries Maeckelbergh verkoopt er verse groenten en fruitsoorten van eigen kweek. Die teelt hij zonder (schadelijke) chemicaliën. Wat je zoal met die heerlijke streekproducten kunt bereiden? Dat verklapt Dries tijdens zijn creatieve kookworkshops. Zo neemt hij zijn cursisten zelfs mee naar het veld, waar ze zelf hun ingrediënten bijeen sprokkelen. Wie hier graag wat langer blijft plakken, overnacht trouwens in de knappe Elzenhoeve-vakantiewoning met zicht op de velden.
https://www.elzenhoeve.be/
De Boot – Merkem
De leukste manier om de Westhoek te verkennen … dat is vanop het water. In Merkem gidst vzw De Boot je op allerlei manieren over het idyllische Kanaal Ieper-IJzer. Gasten maken bijvoorbeeld een begeleide tocht met een ervaren schipper of trekken er zelf op uit met een knusse zonneboot. De natuur en het rijke verleden van de streek staan tijdens de ontdekkingsreis centraal. Rond die thema’s werkte De Boot ook verschillende school-, bedrijfs- en groepsarrangementen uit. Daarnaast transformeerde het enkele authentieke woonboten en vrachtschepen in drijvende vakantiewoningen.
https://www.deboot.be/
B&B Royal Swans – Brugge
Eén afvalzak en één PMD-zak per week: daaraan hebben Griet Cappelle en Maarten Van Mael, de uitbaters van B&B Royal Swans, genoeg. Ze stimuleren hun gasten dan ook om plasticafval te vermijden. En via een op maat bereid ontbijt gaan ze voedselverspilling tegen. Zelfs het koffiegruis verdwijnt niet in de vuilnisbak, want dat schenkt B&B Royal Swans aan Kopje Zwam. Iets een tweede, derde of zelfs vierde leven geven? Daarin zijn Griet en Maarten dan ook extreem goed. Zo stelden ze het interieur van hun circulaire B&B volledig samen met geüpcyclede tweedehandsspullen.

Royal Swans

De leden mochten stemmen en De Elzenhoeve kwam uiteindelijk als winnaar uit de bus.

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.