Home > Binnenplein OC Rookop in Reningelst wordt historisch hersteld. Werken starten binnenkort

Binnenplein OC Rookop in Reningelst wordt historisch hersteld. Werken starten binnenkort

Geschreven op 21 december 2022 om 08:37 door Mario De Wilde

Poperinge pakt binnenkort het binnenplein en de begeleidende paden rond de gebouwen van OC Rookop aan. Vanaf 2023 starten de werken aan het nieuwe buurtsalon in de mouttoren en aan de speelzone op de site. Het plein en de paden worden met historische materialen hersteld, om ze toegankelijker te maken zonder dat ze hun eigenheid verliezen. In het hart van Reningelst ligt de grotendeels gerestaureerde site van de vroegere mouterij-brouwerij Six. In 2003 kreeg vzw De Fietseling ze in erfpacht. Dankzij enorm veel energie, inzet, eigen middelen en sterk gesteund door subsidies van stad, provincie, Vlaanderen en Europa vormde de vzw de site om tot een attractief centrum, De Kinderbrouwerij.

Twintig jaar later is de restauratie, met als paradepaardje de heropbouw van de ingestorte mouttoren, zo goed als rond. Voor de vzw was dit het sein om niet langer te focussen op de bakstenen, maar te gaan voor een nog sterkere inhoudelijke werking: een boeiend aanbod voor kinderen en jongeren en een cafetaria met terras op de binnenkoer.
Tegelijk zocht Poperinge een plaats om enkele diensten op dorpsniveau samen te brengen en om het lokale dorpsleven te versterken. De beleidslijnen werden uitgeschreven in een Dorpenplan. Poperinge nam de erfpacht van de site in Reningelst over van de vzw. Vanaf 2023 bouwt de stad de mouttoren uit tot een buurtsalon met een dorpsbib, lokalen voor de kunstacademie en een vestigingsplaats van lokaal dienstencentrum De BuurtBres.
De speelzone op de site was eigendom van De Fietseling en enkel toegankelijk voor hun bezoekers. In 2023 wordt de speelzone volledig vernieuwd en openbaar gemaakt.
Naast de site ligt ontmoetingscentrum Rookop. Het ontmoetingscentrum, de mouttoren en de speelzone smelten samen, met het binnenplein als centrale ruimte.
Beschermd erfgoed
Door de vele bouwwerken op en rond de site in de voorbije twintig jaar is de staat van het binnenplein gebrekkig en niet toegankelijk voor mensen die minder mobiel zijn. Hier en daar werd het plein plaatselijk hersteld, maar door de verschillende niet historische materialen is de eigenheid van het plein verloren gegaan. Poperinge wil het binnenplein en de paden rond de gebouwen nu volledig met historische materialen herstellen. Voor het binnenplein zijn dat kasseien, voor de paden baksteenklinkers. Op die manier worden de erfgoedkenmerken van de beschermde site hersteld en wordt de site toegankelijker. Het bouwvallige gebouw links van de ingang wordt ook op korte termijn aangepakt, daar komen nieuwe toiletten.
Foto: stad Poperinge

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.