Home > Bijeenkomst familie Decreton (Pier Kloeffe) in De Panne

Bijeenkomst familie Decreton (Pier Kloeffe) in De Panne

Geschreven op 26 oktober 2021 om 15:58 door Mario De Wilde

Eergisteren kwamen leden van de familie Decreton in De Panne samen om hun gemeenschappelijke voorouder Petrus Decreton, beter gekend als Pier Kloeffe, te gedenken. In de voormiddag verzamelde de familie op de Zeedijk aan het standbeeld van Pier Kloeffe in de duinen. ’s Namiddags werden ze op het gemeentehuis ontvangen met een kleine receptie, waar schepen van Cultuur en Erfgoed Nicolas Luyssen een ode bracht aan Pier Kloeffe en de (voormalige vissers-) familie Decreton.

“Meer dan 80 jaar na zijn overlijden is jullie voorvader, Petrus Decreton, alias Pier Kloeffe, nog altijd het boegbeeld van de visserij in De Panne. Een mooi voorbeeld daarvan is zijn standbeeld aan de Zeedijk. Het oorspronkelijke beeldje werd gemaakt door kunstenaar Louis Van den Eynde (1881-1966) die goed bevriend was met Pier. Pier en zijn vrouw Leonie Maes werden trouwens vaak in de atelierwoning Le Chalutier van de kunstenaar geportretteerd. In 1992 verscheen een replica van het beeld, op ware grootte, in de duinen. Nu kijkt Pier daar voor eeuwig naar de horizon. Een mooi eerbetoon aan jullie voorvader en onze bekendste visser.

Alhoewel er tegenwoordig geen sprake meer is van visserij, heeft De Panne haar ontstaan wel aan de visserij te danken.(*) Onder het bewind van de Oostenrijkse keizer Jozef II (1741-1790) werd namelijk de kustvisserij gestimuleerd, waardoor enkele vooraanstaande burgers uit Veurne een vissersnederzetting stichtten tussen de duinen en de zee, op de huidige as Koninklijke Baan, Veurnestraat, Kerkstraat, Zeelaan. Ze trokken vissers aan, vooral Fransen, om er zich te vestigen en hielpen hen met het opstarten van een kleine vloot. Dat was het prille ontstaan van het vissersdorp De Panne, in het begin ‘Josephsdorp’, later ‘Kerckepanne’ genoemd.

Alle vissers van toen en later hebben dus een rol gespeeld in het ontstaan en de ontwikkeling van Adinkerke en De Panne. Het ware sterke mannen, stoere bonken. Uit noodzaak! Om de grote armoede het hoofd te bieden gingen er velen op IJsland varen. Zo ook Petrus Decreton die tot 9 keer toe naar IJsland ging. De naam Decreton kan verwijzen naar een afkomst uit Creton (‘de Creton’), een dorpje in Normandië. Maar dat moet dan slaan op een ver verleden want er zijn sporen van de familie Decreton in de regio terug te vinden tot in de 16e eeuw. De familie kreeg de bijnaam ‘Kloeffe’, nadat de grootouders van Pier een herberg met die naam hadden opengehouden op de weg tussen De Panne en Veurne. Later werd dit restaurant De Kloeffe.

Alle vissers hadden vroeger bijnamen. Vissers kwamen vaak uit dezelfde grote families en hadden dan ook vaak dezelfde familienaam. En omdat er niet zoveel voornamen waren, droegen veel personen dezelfde naam. Om een onderscheid te maken werden bijnamen (of ‘lap(t)je’-namen) gegeven. Dat waren soms groepsnamen van vader op zoon, maar soms ook bijnamen op basis van een kenmerk van de persoon zelf: karakter, gestalte, haarkleur, … De voornamen werden ook vervormd. Zo werd Jacobus: ‘Co’, Franciscus: ‘Sissen’, Victor: ‘Fikken’ en Petrus: ‘Pier’. Van veel vissers was de echte naam vaak zelfs niet gekend. Dat was ook het geval met Petrus Decreton. Vroeg je 100 jaar geleden de weg naar de woning van Petrus Decreton, dan kreeg je hoogst waarschijnlijk geen antwoord. Maar iedereen wist wel waar de fiere Pier Kloeffe woonde. De Panne is fier op Pier!”

1 reactie

Louwrens Decreton
Geschreven op 2021-10-29 03:45:29
Het was een super ervaring en mijn dank gaat uit naar het gemeentebestuur van De Panne.

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.