Bij varkensbedrijf BioVar.be in Ruiselede krijgt elk biggetje een naam
Afgelopen weekeinde werden in het Ruiseleedse varkensbedrijf BioVar.be de eerste biggetjes geboren. Niets speciaal, ware het niet dat het bedrijf zich heeft voorgenomen om enkel nog biologisch varkensvlees te kweken. Daarvoor ging Wim Haeck in zee met Colruyt en slachthuis Delvi. De Colruyt Group lanceerde twee jaar geleden al het voorstel bij verschillende varkensbedrijven om bio te gaan. Omschakelen van de klassieke varkensteelt naar de biologische variant ligt niet voor de hand. Er is een heel andere infrastructuur nodig en de vergunningen krijg je niet zomaar. Toch besloot de Wingense varkenskweker Wim Haeck (39) om de stap te zetten met het bedrijf BioVar.be in de Bruggesteenweg in Ruiselede. Haeck koos voor een volledig nieuwe infrastructuur met in plaats van 1.566 vleesvarkens nog 900 vleesvarkens en 100 zeugen, die allemaal een naam krijgen. “De eerste fokzeugen komen uit Denemarken zijn hier begin juli toegekomen. Onlangs werden de eerste biggetjes geboren.” Die groeien op in de best mogelijke omstandigheden. Zo zijn er geen boxen in het bedrijf. De varkens krijgen heel veel vrijheid. Er is evenveel plaats buiten als binnen. Er bestaat op het hele bedrijf ook geen enkele mogelijkheid om dieren afzonderlijk op te sluiten. Bovendien blijven de biggen langer bij de moeder, krijgen ze biologische voeders en zo weinig mogelijk medicatie. BioVar.be gebruikt ook geen fossiele brandstoffen en alle stallen zijn met ledverlichting uitgerust. In maart opent BioVar.be een galerij in de stallen waar wie interesse heeft van achter glas de kweek van de varkens kan gadeslaan.