Home > Bieststraat en Overheulestraat in Wevelgem worden veiliger, met dank aan € 200.000 subsidies

Bieststraat en Overheulestraat in Wevelgem worden veiliger, met dank aan € 200.000 subsidies

Geschreven op 23 augustus 2022 om 09:04 door Mario De Wilde

Over ruim een week weerklinken de schoolbellen weer. En dus wordt er overal gewerkt aan een veilig verkeer rond de schoolpoorten. Wevelgem bijv. ontvangt 200.000 euro Vlaams subsidiegeld voor de aanleg van veilige schoolroutes. De gemeente diende dit jaar twee projecten in: voor de heraanleg van de Overheulestraat en de Bieststraat.

Overheulestraat
De Overheulestraat wordt grotendeels opnieuw aangelegd, vooral met het oog op fietsveiligheid. De voorbereidende werken door de nutsmaatschappijen zijn inmiddels volop bezig. Van zodra die klaar zijn starten de werken aan de bovenbouw. Die zijn voorzien vanaf januari 2023 en zullen ongeveer een jaar in beslag nemen.

Op dit moment liggen de fietspaden tegen de rijwegen. Die worden vervangen door verhoogde, bredere fietspaden. Zo worden fietsers beter beschermd. De verhoogde fietspaden zorgen er ook voor dat geparkeerde voertuigen niet langer een deel van het fietspad innemen. Ook die worden verbreed en komen dus lager te liggen dan de fietspaden.

Bieststraat
Ook de Bieststraat wordt dit jaar nog onder handen genomen. En deel van de verbinding tussen Wevelgem en Bissegem is vrij smal. Daardoor ontstaan er conflictsituaties tussen gemotoriseerd verkeer en zachte weggebruikers.

Een deel van de straat wordt opnieuw aangelegd. Er komen ook verkeersremmende maatregelen en uitwijkstroken zodat het verkeer uit beide richtingen elkaar beter kan kruisen.

Fietsverbindingen
Hoewel het om twee straten gaat met een verschillende karakter – de Overheulestraat is een drukke hoofdweg, de Bieststraat een landweg – zijn er ook veel parallellen. Beide straten worden vaak gebruikt voor functioneel (school)verkeer. Met deze ingrepen werkt Wevelgem verder aan fietsveilige verbindingen.

Subsidies
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters lanceerde een oproep om versneld fietsveilige schoolroutes te realiseren. Ze maakt 30 miljoen euro subsidiemiddelen vrij om knelpunten aan te pakken. Vlaanderen subsidieert projecten voor maximaal 50 procent, met een plafond van 100.000 euro per schoolroute. Jaarlijks kan een subsidieaanvraag worden ingediend voor één of meerdere schoolroutes. Wevelgem stapte daar (opnieuw) op in en haalde dit jaar dus 200 000 euro binnen. Vorig jaar kon de gemeente ook al rekenen op bijna 125 000 euro Vlaamse subsidies, onder meer voor de heraanleg van de Roeselarestraat, waar de werken inmiddels gerealiseerd zijn.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.