Home > Bezoekers Watou en Triënnale Intersections (Doornik) laten zich gidsen door slimme app.

Bezoekers Watou en Triënnale Intersections (Doornik) laten zich gidsen door slimme app.

Geschreven op 23 juli 2019 om 09:00 door Mario De Wilde

Na Kunstenfestival Watou stunt nu ook Intersections met high tech van Pieter Paul. Sinds begin juli krijgen de bezoekers van kunstendorp Watou voor het eerst informatie op hun smartphone. Vanaf 20 juli geldt dat ook voor wie de Triënnale Intersections in Doornik bezoekt.
Beide festivals doen een beroep op de start-up Pieter Paul Guide voor het gratis ter beschikking stellen van een virtuele, interactieve gids. Nagelnieuw: de informatie past zich nu vanzelf aan aan de precieze locatie van de cultuurliefhebbers: zij krijgen meteen en heel gericht duiding bij wat ze zien. En dat werkt: ‘ in Watou tellen we tot 100 downloads per dag’, aldus Christophe Roose van Pieter Paul Guide, ‘we zijn klaar om de app de komende jaren verder uit te rollen in Europa.’

Eén klik

Pieter Paul Guide leidt kunst- en cultuurliefhebbers naar musea, galerijen, beurzen, expo’s… en gebruikt innovatieve technologie om de beleving ter plaatse heel gericht te verbeteren. Gedaan met een lading brochures, folders en kaartjes in de rugzak; alle informatie is gebundeld in één app. Eén klik op een locatie en je krijgt niet alleen een overzicht met het adres en de openingsuren, maar ook beelden van wat er op dat moment precies te zien is. Dat is ook interessant voor kunstenfestivals, zoals mag blijken uit het feit dat in één maand twee festival met Pïeter Paul in zee gingen.

Primeur in Watou: de info vindt de bezoeker

In Watou 2019 vallen er niet alleen primeurs te ontdekken op vlak van kunstwerken en installaties. Ook op vlak van de ontsluiting van al dat moois, viel er nieuws te rapen. Aangezien ruim acht op tien reizigers gebruikmaakt van mobiele apps om in een nieuwe stad de weg te vinden naar de lokale hotspots, vonden ze het daar tijd om in te spelen op deze evolutie.
En dus zie je de bezoekers daar de Pieter Paul app, gratis beschikbaar op App Store en op Google Play, downloaden. De rest is kinderspel, want – helemaal nieuw – komen ze bij een kunstwerk, dan ontvangen ze automatisch de informatie die daarbij hoort. Voor het eerst moet de bezoeker niet op zoek naar de info, de info vindt de bezoeker. Pieter Paul Guide maakt daarvoor voor het eerst gebruik van de technologie achter proximity marketing en mobile engagement. Die extra service is mogelijk door de overname van een andere startup, We Are Nexen, legt oprichter en CEO Christophe Roose van Pieter Paul Guide uit. “Stel dat je tijdens een citytrip voorbij een huis met belangrijke historische waarde wandelt: dan kan de beacon of geofence aan het huis het signaal van je smartphone opvangen, en dan kan je op je smartphone extra informatie krijgen over de geschiedenis van het huis, de bewoners, de architect enzovoort.”

Vertaald naar Watou betekent dit dat bezoekers, afhankelijk van waar ze zich precies bevinden in het dorp, op hun smartphone informatie krijgen over de dichtstbijzijnde kunstwerken, gedichten… Lieselotte Moeyaert, communicatieverantwoordelijke bij Kunstenfestival Watou, is enthousiast: “We profileren ons als een echt belevingsfestival”, ’t is een grote meerwaarde voor onze bezoekers als we die beleving op een hedendaagse manier kunnen vertalen. Pieter Paul Guide richt zich heel specifiek op de community van kunst- en cultuurliefhebbers. Ze bieden niet alleen de technologie die de unieke kunstbeleving mogelijk maakt, ze kennen ons doelpubliek ook door en door.”
Dat doelpubliek heeft alvast de weg gevonden naar de app die hen op zijn beurt de weg toont naar een optimale kunstervaring. In de eerste, traditioneel kalmere weken weken ontvingen de bezoekers van Watou op zeven verschillende locaties al meer dan 2500 push notifications. Verwacht wordt dat zeker 3000 bezoekers van de handige, flexibele en duurzame digitale gids gebruik zullen maken.

Snelle opvolger: Intersections in Doornik

Op exact dezelfde manier krijgen de bezoekers van Intersections straks hun informatie mee over de Triënnale die daar plaatsvindt. Alles wordt in gereedheid gebracht opdat de app ook dara zou kunnen ingezet worden, met rond de locaties een geofence die push notifications stuurt met extra content over de kunstwerken op de locatie.
Robin Legge, curator van de Triënnale voor hedendaagse kunst in Doornik, legt uit waarom Intersections voor de Pieter Paul app koos: ‘Met een toeristisch parcours dat kunst mengt met het architecturale patrimonium willen we kwaliteitsvolle, belevingsgeoriënteerde activiteiten brengen voor iedereen, op de meest democratische manier. Het kunnen aanbieden van een gratis app zoals de Pieter Paul Guide ondersteunt perfect ons opzet: we brengen inhoud over de werken en artiesten tot bij de mensen die zo kunst beter gaan begrijpen.’

Verdieping van de productmogelijkheden, verbreding van de markt

“Het is prachtig dat de bezoekers die zich binnen een bepaalde straal van een kunstwerk bevinden meteen de nodige informatie over dat werk en over de kunstenaar die het maakte meekrijgen, zo zegt Christophe Roose van Pieter Paul Guide, ‘maar je kan de technologie evengoed gebruiken om praktische informatie mee te geven. Denk maar aan de wachtrijen op evenementen.”
En proximity marketing is voor de bezoekers en voor de instellingen en organisatoren een win-win, benadrukt hij. “Bezoekers krijgen een sterkere beleving, een innovatieve upgrade van de klassieke brochures of audiogidsen. En omgekeerd krijgt een festival, een museum of een galerij waardevolle data binnen. Als ze weten bij welk kunstwerk de meeste bezoekers passeren, of bij welk werk ze het langst blijven staan, kunnen ze daar rekening mee houden om nog meer bezoekers een nog grotere belevenis cadeau te doen.’

Verbreding van de markt

Het team achter de Pieter Paul Guide ondervindt dat er op de Europese markt heel wat interesse is om op een laagdrempelige, ecologisch verantwoorde en slimme manier cultuur te ontsluiten. Christophe Roose: ‘In aanloop naar Watou hebben we, met de know-how van We Are Nexen als versterking, kunnen inzetten op verdieping van ons product. We blijven alle toekomstige technologische evoluties verder opvolgen via onze afdeling R&D, maar focussen de komende maanden ook verder op de geografische verbreding van onze markt. Het is onze ambitie van om de Pieter Paul Guide app de komende jaren in heel Europa beschikbaar te maken. We zijn daarvoor ook nog op zoek naar extern kapitaal.’  Pieter Paul Guide stond de afgelopen week als één van zes geselecteerde Vlaamse startups op de internationale technologie beurs Unbound in Londen om contacten te leggen met investeerders en vooral om te bekijken of er in de UK interesse is voor de Belgische kunst en cultuurgids. Pieter Paul Guide is een gratis app voor iOS en Android en beschikbaar op App Store en op Google Play.
Watou 2019 loopt nog tot 1 september, Intersections tot 22 september 2019

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.