Home > Bezenderde Zwinooievaar Cora bereikt als eerste Afrikaans vasteland

Bezenderde Zwinooievaar Cora bereikt als eerste Afrikaans vasteland

Geschreven op 17 september 2020 om 13:14 door Mario De Wilde

Een van de vier ooievaars die dit voorjaar in het Zwin Natuur Park (Knokke-Heist) een zender kreeg, heeft de Straat van Gibraltar overgestoken en is op 15 september aangekomen in Marokko. Zwinooievaar Cora heeft daarmee als eerste Afrika bereikt waar ze zal overwinteren. Vorig jaar kwam Emily als eerste bezenderde Zwinooievaar pas eind september op het Afrikaanse vasteland aan.

Via Eiffeltoren naar Marokko
De vier maanden oude Cora blijkt dit jaar veruit de meest avontuurlijke van de vier ooievaars die dit jaar een zender kregen. Op 31 augustus verliet ze bij een tweede poging het Zwin en Noord-West-Vlaanderen. Op 1 september passeerde ze rakelings langs de Eiffeltoren in Parijs. Amper twee weken later, en 2.000 kilometer verder, stak ze de Straat van Gibraltar over. De zee-engte is slechts 15 kilometer breed. Dat lijkt een peulschil voor een ooievaar, maar door de hevige winden die er vaak waaien is het een gevaarlijke plek voor trekvogels. De andere ooievaars, Esperanza, Guido en Kris verblijven momenteel nog in Noord-Frankrijk.

Hadewijch en Reinout, die vorig jaar al bezenderd werden, zijn ook op weg naar de Middellandse Zee. Hadewijch, die vorig jaar ook in Marokko overwinterde, zit momenteel in de regio Navarra in Noord-Spanje. Reinout rust even in Madrid.

Wetenschappelijk onderzoek

In 2019 kregen drie ooievaars een zendertje omgegespt, dit jaar kwamen er vier bij. Op die manier verzamelen het Zwin Natuur Park samen met BeBirds, de vogelringdienst van het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen heel wat wetenschappelijke informatie, onder meer over de trekroutes en over de rustplaatsen. Heel wat ooievaars rusten en overwinteren namelijk in de nabijheid van afvalstorten. Dat bevestigden de bezenderde ooievaars vorig jaar. Door de Europese regelgeving moeten die de komende jaren gesloten worden. De impact daarvan maakt deel uit van het onderzoek.

Wie geïnteresseerd is in de trek van de bezenderde ooievaars kan deze volgen op de website van het Zwin Natuur Park of via de facebookpagina.

www.zwin.be

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.