Home > Bewoners van felle woningbrand een week geleden in Heule dienen klacht in bij Comité P.

Bewoners van felle woningbrand een week geleden in Heule dienen klacht in bij Comité P.

Geschreven op 27 mei 2023 om 06:00 door Mario De Wilde

Gisteren was het exact één week geleden dat het huis in Heule te Hoge dreef 64 helemaal vernield werd door een woningbrand. Na de eerste shock likken de bewoners hun wonden, proberen het leven verder te zetten, met behulp van familie, vrienden, slachtofferhulp… Hilde Geldhof en Steven Bossuyt: “Onze dank en bewondering gaan in het bijzonder naar de brandweer die de bijna niet te blussen brand na vele uren onder controle kreeg, én voor hun professionele en empatische benadering van mij en mijn zoon. Dit laatste kunnen we spijtig genoeg niet zeggen over het optreden van de politieagenten van zone Vlas die ter plaatse waren. Toen mijn zoon die net de huur van mij had overgenomen (ik huwde de zaterdag na de brand en was recent ingetrokken in een andere woning), ter plaatse kwam stond het huis in lichterlaaie. Hij raakte in paniek. Toen hij naar mij vlakbij het gebeuren toe wilde komen werd hij de toegang belemmerd door de politie waardoor hij helemaal overstuur raakte en door het lint ging. Wat daarop volgde tart elke verbeelding. Met veel machtsvertoon en bruut geweld overmeesterde een 5-tal politieagenten mijn zoon, sloegen hem hardhandig in de boeien en voerden hem af naar de cel. In de cel moest hij een vernederende en gewelddadige naaktfouille ondergaan in het bijzijn van vrouwelijke agenten! Een jongen van 24, slachtoffer van een woningbrand, mishandeld en vernederd door onze ‘Helden van hier: Politiezone Vlas’! Mijn zoon en ikzelf zijn uitermate getraumatiseerd door het wangedrag van de politie, meer nog dan door de brand zelf. Nu zijn we een week later en de politie laat niets van zich horen. Mijn zoon werd niet verhoord bij zijn vrijlating en kreeg hiertoe nog steeds geen oproeping, er werd dus geen PV opgemaakt dat zijn arrestatie, mishandeling en naaktfouille verduidelijkt of rechtvaardigt. Daarom heeft mijn man klacht ingediend bij Comité P. H.”

Hieronder de klacht zoals hij verstuurd werd.

Donderdag 18 mei 2023 brak rond 21:00 brand uit in de huurwoning waar mijn vriendin Hilde Geldhof gedomicilieerd stond. Wij zouden 2 dagen later huwen en Hilde was reeds gedeeltelijk bij mij ingetrokken. Haar zoon, Ranald Vandersteene, was 2 weken geleden in de Hoge Dreef 64 8501 Heule ingetrokken en had het huurcontract overgenomen vanaf 1 juni.

Die dag, 18 mei 2023 rond 21 u, werden wij opgebeld door Ranald – die niet thuis was – met de vraag of we wilden langsgaan want er was rook rond de woning waargenomen. Toen wij ter plaatse kwamen stond het huis in lichterlaaie en was de brandweer reeds hard aan het werk om de brand onder controle te krijgen maar tevergeefs. We konden alleen maar vaststellen dat alles in de vlammen opging. De volledige inboedel, foto’s, herinneringen… van mijn echtgenote, die ze gedeeltelijk aan mijn stiefzoon zou overlaten, zagen we voor onze ogen verloren gaan.

Mijn echtgenote Hilde Geldhof is toen, overmand door emoties, bewusteloos geraakt waardoor een ambulance ter plaatse kwam. Terwijl zij in de ambulance onderzocht werd kwam mijn stiefzoon Ranald Vandersteene ter plaatse. In shock, wat had u gedacht. Toen hij na een woordenwisseling met een ambulancier (We vonden Hildes identiteitskaart niet en daar werd moeilijk over gedaan!) niet naar zijn moeder mocht is mijn stiefzoon geflipt. Een politieagent van de politiezone VLAS probeerde hem met geweld tegen te houden toen hij probeerde naar zijn moeder en het huis terug te gaan. Daaropvolgend zijn 5 agenten op hem gesprongen en hebben hem hardhandig in de boeien geslagen. Een kerel van 24, die zijn huis ziet afbranden, in blinde paniek voor zijn moeder en vol acute schuldgevoelens voor de hele situatie!!! In de boeien… Ranald smeekt om losgemaakt te worden. Daarop volgt een lange schermutseling met veel geroep en geschreeuw van de agenten . Mijn vrouw hoort de paniek van haar zoon en en loopt er naartoe. Zij word hardhandig afgehouden en krijgt tal van verwijten naar het hoofd geslingerd door een vrouwelijke politieagente, nadat ze smeekte om haar zoon los te maken. Niets helpt, Ranald wordt vervolgens met bruut geweld in de politiecombi geworpen en afgevoerd naar de cel. Een hysterische situatie.

Tot daar wat ik persoonlijk gezien heb.

Rond 4u30 in de ochtend worden we door de politie opgebeld dat we mijn stiefzoon mogen ophalen in het kantoor te Kortrijk, Minister de Taeyelaan 9 in Kortrijk. Toen werd me duidelijk hoe zwaar de agenten in de fout zijn gegaan. Ranald is zwaar aangeslagen. Duidelijk geschopt en geslagen, zijn lichaam staat vol kneuzingen en blauwe plekken. Zitten gaat moeilijk door een gekneusd staartbeen. En op de koop toe werd hij in de cel vernederd met een naaktfouille! Mijn hart breekt als ik dit schrijf. Ranald is een slachtoffer van een woningbrand. Hij bevond zich in een ernstige psychische decompensatie, een psychische crisis, hij beleefd een traumatische ervaring en had psychische hulp moeten krijgen. Een arts had hem een kalmeringsmiddel moeten toedienen, desnoods onder dwang én hij was naar de psychiatrische spoeddienst EPSI in het AZ-groeninge in Kortrijk moeten gebracht worden!!

Maar nee, hij wordt behandeld als een crimineel.

Vandaar mijn klacht als getuige, stiefvader, bewuste burger. Deze agenten hebben een zware inschattingsfout gemaakt. Een slachtoffer van een persoonlijke ramp schoppen, vernederen, mishandelen als een crimineel in plaats van hem toegang te verschaffen tot de psychiatrische hulp die hij op dat moment nodig had.

En alsof het nog niet genoeg is schenden deze agenten ook nog hun beroepsgeheim. Het hele gebeuren werd door een agent nog eens in geuren en kleuren uit de doeken gedaan in snookerzaal Shooters te Kortrijk (vlakbij het oude politiekantoor) waar mijn stiefzoon een flexijob uitoefent. Hij werd door zijn werkgever hierover aan de tand gevoeld. Is het echt nodig om zijn job ook nog eens in gevaar te brengen???

Mijn stiefzoon, mijn vrouw én ikzelf houden aan de hele situatie een trauma over dankzij onze ‘Helden van hier: politiezone Vlas’.

Proficiat!

P.S. De verwondingen werden achteraf vastgesteld en gefotografeerd in de spoeddienst van AZ-Groeninge Kortrijk. Dit op aanraden van een advocaat.

 

 

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.