Home > Bestrijding van reuzenberenklauw moet in West-Vlaanderen prioriteit worden

Bestrijding van reuzenberenklauw moet in West-Vlaanderen prioriteit worden

Geschreven op 11 februari 2019 om 17:09 door Mario De Wilde

Provincieraadslid Johan De Poorter uit Meulebeke heeft de West-Vlaamse deputatie gevraagd om blijvend aandacht te hebben voor de bestrijding van de reuzenberenklauw in West-Vlaanderen. “We blijven ook aan de bevolking vragen om melding te maken van de reuzenberenklauw op de website van de provincie West-Vlaanderen: www.west-vlaanderen.be/reuzenberenklauw en op www.waarnemingen.be. Zo kan de provincie gepast optreden bij particulieren. Deze plant kan erge brandwonden veroorzaken.”

Spontaan over heel Europa
Reuzenberenklauw (heracleum mantegazzianum) werd voor het eerst in de negentiende eeuw vanuit de Kaukasus in West-Europa ingevoerd. Intussen verspreidde de plant zich spontaan over heel Europa. Reuzenberenklauw vormt niet alleen een bedreiging voor de inheemse flora, de grote bladoppervlakte van de plant veroorzaakt heel wat schaduw op de bodem. Het waterachtige sap van de plant bevat chemicaliën die onder invloed van het zonlicht worden geactiveerd. Wanneer die stoffen in aanraking komen met het huidoppervlak, in combinatie met zonlicht, kunnen ze erge brandwonden veroorzaken. Sinds twee jaar is de reuzenberenklauw uitgeroeid op grondgebied in beheer van de provincie (of onder controle). “Maar dit is absoluut nog niet onder controle op andere plaatsen. Mensen dienen blijvend melding te maken op www.west-vlaanderen.be/reuzenberenklauw en op www.waarnemingen.be. Zo kan de provincie gepast optreden bij particulieren. Het aantal meldingen daalt jaarlijks, maar dit wil absoluut niet zeggen dat er minder van deze planten zijn. Daarom onze oproep om dit te blijven melden zodat we dit volledig kunnen uitroeien,” aldus provincieraadslid Johan De Poorter.

Overzicht aantal meldingen:

2018: 54
2017: 69
2016: 154
2015: 224

1 reactie

Revyn Antoon
Geschreven op 2020-07-30 11:51:26
Op grond, palend aan de Sluisweg enerzijds en aan mijn eigendom, Meiweg 59 A te 8550 Zwevegem anderzijds bevinden zich verschillende reuzenberenklauwen. De grond is eigendom van het Agentschap Wegen & Verkeer. Dat op 16 juli door mij op de hoogte werd gebracht via e)mail. Waarop mij werd gemeld met mij contact op te nemen. Aangezien het stadium nadert waarop de exoten zich zullen uitzaaien is er volgens mij een optreden vandoen. Hoogachtend Revyn Antoon Meiweg 59 a 8550 Zwevegem Tel. 0475/52.68.88

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.