Home > Benefietavond van Z-club in Knokke-Heist voor dokter Réginald Moreels (74)

Benefietavond van Z-club in Knokke-Heist voor dokter Réginald Moreels (74)

Geschreven op 16 april 2024 om 11:32 door Mario De Wilde

Afgelopen weekend organiseerde de Z-club in hotel Pavillon du Zoute een benefietsavond met en voor dokter Réginald Moreels. Moreels (74) is staatssecretaris en senator geweest maar hij is en blijft eerst en vooral arts. Hij is de oprichter van Artsen zonder Grenzen in België en was er jarenlang voorzitter van. Als Belgisch humanitair chirurg heeft Réginald Moreels gewerkt in landen als Rwanda, Tsjaad, Ethiopië, Cambodja, Liberia, Angola, Somalië, Bosnië en de laatste jaren in Congo, waar hij opnieuw aan het werk is. Sinds 2014 werkt hij in Noord-Kivu, Congo, vanuit de stad Beni in het epicentrum van een van de gevaarlijkste regio’s ter wereld. Moreels ontving er uit handen van voorzitter Hugues De Waele en zijn echtgenote al een flinke voorlopige financiële steun van 1500 euro vanwege de talrijke leden van de Z-Club. De definitieve donatie wordt binnen 2 weken afgesloten.

Unichir: chirurgisch project in Beni
Dokter Reginald Moreels kwam voor de leden van de vzw Z-CLUB toelichten wat hij sinds 2014 doet in de Beni-regio in het noordoosten van Congo. Deze regio, waar meer dan een miljoen mensen wonen, is een blinde vlek voor internationale hulporganisaties. Daarom richtte hij de organisatie UNICHIR op en bouwde hij een chirurgisch en verloskundig centrum in Beni. Dit bouwproject kwam er met de steun van Architecten zonder Grenzen, Ondernemers voor Ondernemers, Ingenieurs zonder Grenzen en het Ziekenhuis Sint-Jan in Brugge. Naast het sturen van teams van gezondheidsprofessionals – die op vrijwillige en tijdelijke basis reizen om in te grijpen – en medische apparatuur, wordt er een permanent zorg- en opleidingscentrum voor gezondheidswerkers gebouwd.

Laatste grote missie
“Sinds 2015 ben ik heel vaak in Beni geweest om ernstig zieke patiënten te opereren”, legt Réginald Moreels uit. “Alleen of met chirurgen, anesthesisten en verpleegkundigen met wie ik vrienden ben geworden. In het begin werkten we in zeer primitieve omstandigheden. Maar gelukkig maakte het centrum daar een einde aan. Ik beschouw het dan ook als mijn laatste grote missie”, aldus humanitair chirurg Réginald Moreels.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.