Home > Ben je in Kortrijk, dan heb je wellicht de K-dolls (m/vr) in K-town al ontdekt

Ben je in Kortrijk, dan heb je wellicht de K-dolls (m/vr) in K-town al ontdekt

Geschreven op 4 februari 2023 om 08:02 door Mario De Wilde

Serviceclub Kiwanis Kortrijk viert binnenkort zijn vijftigste verjaardag met een bijzondere kunsttentoonstelling. Levensgrote poppen verschijnen in het stadsbeeld van Kortrijk. Deze K-dolls zijn de grotere broers en zussen van de Kiwanispoppen. Kiwanis is een internationale organisatie van vrijwilligers. Hun doel is een bijdrage leveren aan het welzijn en de ontwikkeling van kinderen. Eén van hun bekendste projecten is dat van de Kiwanispop. Elk kind dat opgenomen wordt in AZ Groeninge krijgt zo’n popje. Het is niet bedoeld als speelgoed, maar als therapeutisch middel. Het zorgt ervoor dat kinderen minder angst en pijn ervaren. De afgelopen jaren deelde de serviceclub er al enkele duizenden uit.

“Ik ben enorm blij dat Kiwanis Kortrijk deze tentoonstelling naar Kortrijk haalde. Het gaat om een zeer sociaal project in samenwerking met AZ Groeninge waaruit een kunstige en creatieve uitloper ontstond, het past dan ook perfect in Kortrijk en Culturele Hoofdstad! De 5 unieke Kortrijkse poppen zien er alvast prachtig uit en ik hoop dat de wandeling mensen kan bekoren én hen kan overtuigen om een K-doll te kopen als steun”, aldus Axel Ronse, schepen van Cultuur

K-dolls en lokale kunstenaars
De veel grotere K-dolls (220 cm) die vanaf begin februari in Kortrijk opduiken, zijn een artistiek verlengstuk van de Kiwanispopjes. Deze reizende tentoonstelling deed al verschillende Europese steden aan en komt nu voor het eerst naar West-Vlaanderen. “Het is voor ons de ideale gelegenheid om onze naam en vooral onze projecten bij het grote publiek kenbaar te maken”, voegt Serviceclub Kiwanis Kortrijk daar aan toe.

In elke stad waar de expo passeert, krijgen enkele lokale kunstenaars de kans om een grote pop te bewerken. Deze levensgrote poppen van 220cm worden onbaatzuchtig door lokale artiesten beschilderd en in een echte kunstroute geëxposeerd in de historische binnenstad van Kortrijk. In Kortrijk zijn de lokale kunstenaars niemand minder dan Rik Vermeersch, Mieke Gydé, Analucia Moreno-Concha, Monica Villarroel en Joke Demeyere. Hun werk zal vanaf 10 februari te zien zijn, want dan wordt een wandelroute geopend die langs een vijfentwintigtal K-dolls zal leiden. Naast een twintigtal bestaande poppen zullen er dus 5 gloednieuwe en lokale K-dolls te bewonderen zijn.

Opbrengst voor kinderen
Naast de grote poppen, komen er ook kleinere exemplaren (ca. 35cm) in de etalage van lokale handelaars van het Kortrijkse centrum waarvan een groot aantal van Kortrijkse makelij zijn. Ze werden onder andere bewerkt door leerlingen van Academie Kortrijk en mensen van Groep Ubuntu. Alle poppen zijn te koop, de grote kosten € 4.500, de kleintjes € 299. Met de opbrengst kan de serviceclub niet alleen ziekenhuispopjes financieren, maar ook andere projecten ten bate van de jeugd in Kortrijk en omgeving.

Praktisch
Folders zijn te verkrijgen aan de balie van het stadhuis, de toeristische dienst en de deelnemende winkels (aangeduid met ‘een hart voor kinderen’ in de etalage). De lijst met deelnemende winkels is ook terug te vinden op de website, waar ook een PDF-versie van de folder te verkrijgen is. Op de website vind je ook info over de fotowedstrijd die aan de wandeling gekoppeld is.

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.