Home > Belgisch kunstenaarsduo knoopt in Brugge op innovatieve wijze aan bij eeuwenoude wandtapijtskunst.

Belgisch kunstenaarsduo knoopt in Brugge op innovatieve wijze aan bij eeuwenoude wandtapijtskunst.

Geschreven op 4 mei 2019 om 13:05 door Mario De Wilde

Een duo van jonge Belgische kunstenaressen, Erika Schillebeeckx en Justine de Moriamé, presenteren hun hedendaagse wandtapijten in het middeleeuwse kader van het Adornesdomein. De werken bevinden zich op de grens tussen figuratief en abstract. Ze dompelen je onder in een wereld in voortdurende verandering, tussen structuur en chaos, weelde en gruwel, emotie en materialisme. Traditionele technieken worden geactualiseerd en verfraaid met nieuwe technologieën waarbij men ook streeft naar duurzaamheid.
Modewereld
Studio KRJST bestaat uit het Belgische kunstenaarsduo Erika Schillebeeckx (1988) en Justine de Moriamé (1986), allebei afgestudeerd aan de afdeling Mode van Ter Kameren in Brussel. Kort na hun studies ontmoeten zij elkaar en ontdekken ze dat ze elkaar buitengewoon goed begrijpen en aanvullen in hun creaties. Ze storten zich samen in de modewereld en zullen de volgende drie en een half jaar zes modecollecties ontwerpen, van bij de aanvang gebaseerd op originele weeftechnieken. Zij ontwerpen exclusieve en levende kleding, en oogsten succes met prestigieuze unieke ontwerpen voor de merken Eastpack en Huawei.
Maar het ongenadige productieritme van de modewereld valt moeilijk te verzoenen met de onmisbare vrijheid van kunstenaars. Aangezien het de artistieke schepping is die hen boeit, besluiten zij in 2015 om zich uitsluitend aan de kunst te wijden. De eerste wandtapijten ontstaan.
Hun werk
Verwondering en bewondering, afkeer en afgrijzen : ze komen allemaal voor in de wereld die KRJST registreert. Inspiratiebronnen gaan van landschappen, planten en renaissancewerken tot oude landkaarten of zelfs een film. De kunstenaressen bestuderen wat hen heeft geraakt, ontleden het, leggen het onder de microscoop of voeren soms zelfs een chemische analyse uit. De onderzoeksresultaten worden dan verzameld om wat hen beroerd heeft om te zetten in tekeningen, schilderijen en driedimensionale objecten. Die werken worden dan manueel en mechanisch overgebracht op traditionele jacquardweefgetouwen. In elke fase van dit proces verzoenen zij de traditie met de moderne wereld, het verleden met het heden, door gebruik te maken van nieuwe technologieën zoals digitale beelden en informaticaprogramma’s. Essentieel voor de levendigheid en diepte van de weefsels is de keuze van verschillende materialen en het werken in verschillende lagen. Onlangs is KRJST ook begonnen met de ontwikkeling van volledig ecologische grondstoffen.
De kunstwerken bewegen zich op de grens van figuratief en abstract en dompelen de toeschouwer onder in een wereld in beweging. Het standpunt wisselt: nu eens bevinden we ons in iets ongelooflijk kleins, dan weer worden we overmeesterd door een jungle van planten en delfstoffen of staan we in kosmische landschappen. Maar altijd bezorgen het schoonheidsgevoel, de warmte van de materialen en de diepte van de kleuren ons een goed gevoel. Ook dat – het opladen van de geest – is een toepassing van de termen ‘duurzaam’ en ‘hernieuwbaar’.
Gruwel
Schijnbaar chaotische tekeningen contrasteren met de onderliggende structuur van het weefsel. In de oorlogslandschappen staat de gruwel tegenover de vloeiende lijnen van de rookpluimen. De weelderige plantengroei verstikt zichzelf. Het rusteloze en warrige onderzeelandschap is tegelijk een bron van te beschermen leven. Paradoxen alom. De wandtapijten plaatsen de toeschouwer in het hart van de elementen, waar energie en materie inwisselbaar zijn. We zijn getuige van de energie besloten in een bloem, van haar transformatie en onvermijdelijke verrotting. Hier wordt vastgelegd en getoond hoe alle dingen vormeloos dreigen te worden, de voortdurende strijd tussen chaos en structuur, tussen het leven en de dood. Het is een oproep, een herinnering aan de immense energie die nodig is om de wanorde, de verwaarlozing en de dood te bestrijden en het leven te stimuleren. Oorlogen, sociale conflicten, de uitdaging van allerlei vormen van uitsluiting en nu ook van de klimaatkwestie, kunnen alleen worden opgelost mits grote inzet van energie. Maar alles is aanwezig en zichtbaar, binnen handbereik. We mogen optimistisch zij

Praktisch:

De expo loopt van 04/05/2019 tot 31/08/2019
Het bezoek aan de expo is inbegrepen in het toegangsticket.

Adornesdomein
Peperstraat 3, 8000 Brugge,
tel 0032 (0)50 33 88 83

Open van maandag tot en met zaterdag van 10 uur tot 17 uur.
Gesloten op zon- en feestdagen.

Meer info:
www.adornes.org
info@adornes.org

0 reacties

Wees de eerste die reageert op dit artikel!

Geef een reactie op dit artikel

Velden met een * zijn verplicht in te vullen. E-mailadressen worden nooit gepubliceerd op de website.